VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Muzeum v Přerově chystá projekt mapující koupelny prababiček

Sberatel.info

20. března, 2016

Muzeum Komenského v Přerově chystá velký výstavní projekt mapující historii koupelen a ložnic. Zaměří se na období přelomu 19. a 20. století, kdy se zaváděla kanalizační a vodovodní síť. Celosezónní expozice s názvem Z koupelen a ložnic... aneb O čem se nemluví se otevře 23. března a potrvá až do začátku října. Ve velkém výstavním sále a přilehlých prostorách přerovského zámku bude k vidění stovka exponátů, řekl ČTK historik umění kurátor výstavy Kamil Lukeš.

Výstavu pracovníci muzea připravovali rok a půl. Snahou autorů je zachytit období, které přineslo radikální změny v životě obyvatel města. Lidé tak budou moci sledovat jak se po zavedení kanalizační a vodovodní sítě proměnily koupelny, ložnice a jiné intimní pokoje přerovských měšťanů. “Cílem výstavy je seznámit návštěvníky s přelomovým obdobím, kdy se v Přerově zaváděla kanalizace a zároveň jim připomenout, že i takové samozřejmé věci jako splachovací záchod či vana nebylo samozřejmostí ještě pro naše praprababičky,” uvedl kurátor výstavy.

Lidé si budou moci na výstavě prohlédnout kompletně vybavené dobové pokoje – jako koupelnu, ložnici, šatnu a pokoj služky. Zjistit budou moci také to, jaké spodní prádlo, kosmetika nebo sanitární keramika se v této době používala, ale poodhalí také tajemství domovní pavlače. Vystavené interiéry pocházející z přelomu 19. a 20. století, exponáty přesahují do období první poloviny 20. století. “Zajímavé jsou všechny předměty v ucelené formě, pokud bych měl přece jen vybrat, tak by to bylo například 300 let staré dřevěné potrubí, malovaná historická toaleta z bankovního domu v Olomouci nebo drobné předměty denní potřeby v originálním balení,” doplnil Lukeš.

V období, které výstava zachycuje, se například masivně rozšířil splachovací záchod, který již nebyl jen výsadou bohatých měšťanů. Stejně tomu bylo i s umyvadly či vanami, která se postupně začala objevovat v bytech všech vrstev obyvatel. “V této přelomové době se také dovršuje i míra intimnosti soukromých pokojů. Již nejsou místem společenského setkávání, jako tomu bylo před polovinou 19. století, ale stávají se ryze soukromým místem určeným k odpočinku,” popisují autoři projektu. Doba s sebou podle nich přinesla také kompletní proměnu spodního prádla a dámských doplňků.

Exponáty pocházejí od soukromých sběratelů, z přerovských vodovodů a kanalizací, ale i z Vlastivědného muzea v Olomouci a Muzea historických nočníků a toalet v Praze. Součástí výstavního projektu bude i edukační program a množství doprovodných akcí.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum lázeňských pohárků

    "V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků, které byly vyrobeny mezi lety 1780 a 1960 s tím, že naprostá většina té sbírky pochází z let 1800 až 1945. Vystavujeme je v šesti místnostech celkem na 480 čtverečných metrech," popisuje expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny. Návštěva muzea stojí 75 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Národní muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.nm.cz/Historicke-muzeum/Oddeleni-HM/...
  • Cvokařské muzeum zahájí jubilejní pátou sezonu

    Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále bylo vybudováno nadšením chalupáře, který si před čtyřiceti lety ze stavení, v jehož části je dnes muzeum umístěno, vzal za manželku Jiřinu Kulovanou, jejíž předci se věnovali cvokařskému řemeslu. Cvokařství už dávno neexistuje, ale byla by velká škoda, aby upadlo v zapomenutí. Po zimní přestávce Cvokařské muzeum znovu otevře na velikonoční sobotu 26. března 2016.

    Starý Rožmitál, Středočeský kraj

  • Muzeum hodin

    Muzeum se sbírkou starožitných hodin.

    Klášterec nad Ohří, Ústecký kraj

    www.muzeumhodin-kno.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky