VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Turnovské muzeum získalo unikátní sbírku kamenů za milion korun

Sberatel.info

25. listopadu, 2017

Unikátní sbírku broušených kamenů získalo od soukromého sběratele Muzeum Českého ráje v Turnově. Stála přes milion korun, její hodnota je ale podle muzea vyšší. V případě briliantového brusu záhnědy z lokality Záseka-Zahradiště o rozměrech 92 krát 63,5 milimetru muzeum zjišťuje, jestli se nejedná o největší broušený drahokam z území republiky vůbec.

Mineralog a geolog muzea Jan Bubal považuje kolekci, jež čítá 226 kusů, za jeden z českých pokladů. Všechny kameny jsou původem z České republiky, jde o křemenné odrůdy – záhnědy, citríny a křišťál. Největším kamenem sbírky je záhněda o hmotnosti 508 gramů, dalších 16 kamenů má hmotnost nad 100 gramů. Tím je sbírka výjimečná, takto velké kameny v drahokamové kvalitě nalezené na území ČR jsou vzácné. “Převážná část výbrusů ve sbírce je z lokalit nacházejících se na Českomoravské vysočině, dva kameny pocházejí z lokality Rádlo u Jablonce nad Nisou,” uvedl Bubal.

V případě briliantového brusu záhnědy z lokality Záseka-Zahradiště o rozměrech 92 krát 63,5 milimetru muzeum zjišťuje, jestli se nejedná o největší broušený drahokam z území republiky vůbec. Podle Bubala ale nelze opomenout ani dokonale čisté brusy citrínů, které jsou celosvětově vzácné. “Ve svém rozsahu nemá sbírka zřejmě u nás konkurenci a největší brusy jsou výjimečné i ve světovém měřítku,” dodal.

Podle něj takto velké brusy kamenů z českého území nevlastní ani Národní muzeum v Praze, které má v ČR největší sbírku broušených drahých kamenů. Mezi vyhlášené už před získáním této kolekce patřila i sbírka turnovského muzea, která je po Národním muzeu druhá největší v republice. Fasetované brusy z území České republiky v ní ale byly dosud zastoupené v naprosto minimálním množství a brusy o hmotnosti nad desítky či dokonce stovky gramů v ní dokonce chyběly.

Muzeum totožnost sběratele na jeho přání nezveřejnilo. “Spolupracuje s námi 40 let,” uvedla Jakouběová. Muzeum od něj odkoupilo sbírku za aktuální cenu, jakou má v karátech. “Nebylo přihlíženo k historické a kulturní hodnotě, ta je výrazně vyšší,” uvedl Bubal. Na trhu by podle jeho odhadu mohl sběratel kolekci prodat minimálně za dvojnásobek. Kameny sbíral v letech 1980 až 1990 a část získal nákupem od jiných sběratelů minerálů. Všechny kameny jsou přesně lokalizované, což podle mineraloga unikátnost sbírky ještě zvyšuje. “Z velké části se totiž jedná o dnes již nedostupný materiál,” řekl. Fasetové broušení prováděl brusič drahých kamenů Jiří Baudyš z Turnova.

Muzeum část výjimečné kolekce vystavuje v prostoru Klenotnice do 3. prosince. Požádalo zároveň o grant ministerstvo kultury, aby mohlo část sbírky trvale vystavit.

http://www.muzeum-turnov.cz/

JJ, ilustrační foto:shutterstock

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky