VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na Sběrateli bude mít premiéru restaurovaný Lockheed Electra 10 A na poštovní známce. Může s ním z veletrhu letět i vaše zásilka a navíc dostane speciální pamětní razítko

Sberatel.info

1. srpna, 2019

Dva motivy s legendárním letounem Lockheed Electra 10 A, který ve 30. letech minulého století používal obuvnický magnát Jan Antonín Baťa, budou mít premiéru na poštovních známkách během letošního ročníku veletrhu Sběratel. Letadlo bude možné vidět přímo v akci na Dni Letiště Letňany, jež proběhne v sobotu 7. září v těsném sousedství výstaviště. Navíc každý, kdo v pátek přes den nebo v sobotu do oběda vhodí jakoukoliv zásilku do speciální poštovní schránky umístěné u stánku České pošty, na ni získá pamětní razítko (kašet). Sebrané zásilky totiž, pokud vše proběhne hladce, absolvují slavností cestu letadlem.

Sobotního křtu nového známkového aršíku, jehož vydání provází také dvě analogické pohlednice tzv. cartes maximum, se zúčastní osobně autor kreseb, výtvarník Petr Ptáček. Následovat bude autogramiáda a odlet sebraných zásilek.

electra 2 dop

Letoun Lockheed Electra 10 se sériovým číslem 1091, který nechalo zrestaurovat Letecké Muzeum Točná, za nímž stojí zakladatel internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, používala jako služební dopravní prostředek firma Baťa ve 30. letech. Letadla provozoval dvě a nesly imatrikulaci OK-CTA a OK-CTB.

Model Electra byl prvním dvoumotorovým letounem firmy Lockheed. Prototyp Electry (X233Y) poprvé vzlétl 23. února 1934 poháněný dvojicí motorů Pratt & Whitney Wasp Junior SB o výkonu po 294 kW s kovovými dvoulistými stavitelnými vrtulemi. Stroj oficiálně získal letové osvědčení 11. srpna 1934, kdy ho také jako první vůbec uvedla na linku Chicago-St. Paul společnost Northwest Airlines. První ze 148 sériových strojů L-10A byl ovšem předán 4. srpna (poslední pak až 18. července 1941). Dodávaly se vybavené pro dvoučlennou osádku a 8-10 cestujících.

electra 1 dop

schránka z muzea schránka z muezua finalJak píše autor profilu letadel Electra na české Wikipedii, z dnešního pohledu byla Electra „Gulfstreamem“ své doby. Letoun vysokých výkonů, krásných nadčasových tvarů. Navíc doby, kdy vývoj v letectví šel kupředu v řádu měsíců, nikoliv desetiletí jako je tomu dnes.

V současnosti se dochovalo méně než dvacet letounů, z nichž je menší polovina v letovém stavu.

Historická poštovní schránka systému Zemánek, která bude umístěna u stánku České pošty, pochází ze sbírek Poštovního muzea a sloužila ve 30. letech 20. století speciálně k přepravě leteckých zásilek. Nápis “LETECKÁ POŠTA” byl dokonce podsvícený, což bylo u poštovních schránek zcela výjimečné řešení.

Kompletní doprovodný program veletrhu a přesné časy autogramiád budou včas zveřejněny zde.

JJ s využitím Wikipedie, foto, Česká pošta, repro z knihy 200 let poštovní schránky, vydalo Poštovní muzeum 2017, foto Ondřej Přibyl.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Technické muzeum

    Muzeum se sbírkou mechanických hracích strojků.

    Brno, Jihočeský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
  • Muzeum kočárů

    Muzeum se sbírkou historických kočárů.

    Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

    www.historickekocary.cz/...
  • Městské muzeum

    Muzeum s expozicí drahých kamenů.

    Nová paka, Královéhradecký kraj

    muzeum.cz/
  • Retroautomuzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů z let 1948 - 1989.

    Strbadice u Benešova, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky