VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na známkách letos vyjde Čtyřlístek, Kryl, Lukavský, Gándhí nebo letci RAF

Sberatel.info

26. ledna, 2019

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund s jejich legendární Tatrou 87, Jan Palach a Jan Zajíc, Gándhí, Dana Medřická nebo Radovan Lukavský či Karel Kryl, to je jen stručný výběr ze zajímavých jmen, která se letos objeví na českých poštovních známkách. Jak ale říká Martin Holý z oddělení Známková tvorba České pošty, v porovnání s velice exponovaným rokem 2018 vyjde letos známek celkově méně.

Rok 2019 otevřela trojice známek s výtvarníkem Adolfem Bornem, mimo jiné autorem řady známkových námětů, hudebním skladatelem Petrem Ebenem a připomínkou stého výročí založení Masarykovy univerzity.

born 3 born 2

Velmi zajímavý bude pro filatelisty únor, kdy vyjde atypický aršík „Století Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda“ se dvěma různými známkami. Netradiční je rozměr aršíku i velikosti známek a v prodeji bude také speciální příležitostný pamětní tisk s otiskem původní rytiny opatřený číslováním a vložený do modrých vkladových desek České pošty.

hanzelka single

Autorka bankovky vytvoří i známku

V březnu připomene edice „České vynálezy“, že na našem území vznikl kostkový cukr (Před deseti lety byl také ústředním motivem kampaně provázející naše předsednictví Radě Evropské unie). Duben se ponese ve znamení oslav 100. výročí zahájení vydávání československé měny. Není bez zajímavosti, že autorkou známky je výtvarnice Eva Hašková, která vyhrála rovněž soutěž na vytvoření příležitostné stokorunové bankovky s podobiznou Aloise Rašína, kterou letos emituje Česká národní banka.

rašín

V květnu se Česká pošta vrátí k hrdinům, kteří před devíti lety odstartovali ve známkové tvorbě malou „revoluci“, a to nejen rázným přerušením konzervativní linie námětů, ale také v použité technologii – bylo to poprvé, kdy se na českém trhu objevila samolepící známka a v označování nominální hodnoty poštovní známky – číslici nahradilo písmeno. Komiks Čtyřlístek letos oslaví 50 let a vedle nového animovaného filmu bude slavit také dvěma poštovními známkami.

Co zajímavého bude na letošním Sběrateli?

V červnu se mohou sběratelé těšit na společné česko – indické vydání „Mahátma Gándhí“ a mykologové na zajímavý známkový sešitek „Jedovaté houby“. O prázdninách známky nevycházejí, ovšem už na začátku září bude mít na mezinárodním veletrhu Sběratel premiéru hned několik velmi zajímavých motivů. V rámci řady „Český design“ připomene Česká pošta jednoho z našich nejslavnějších automobilových designérů Václava Krále, mimo jiné autora jediného českého supersportu. A výtvarník Petr Ptáček naváže na řadu poštovních známek věnovaných československým lokomotivám známkovým sešitkem „Svět v oblacích“ s motivem slavného Lockheed Electra 10A Jana Antonína Bati.

letadl

Na říjen chystá Česká pošta velmi zajímavou spolupráci s Britským velvyslanectvím v Česku, které slaví století sídla v Praze, v Thunovském paláci. Výsledkem má být společné vydání poštovních známek s motivy československých letců v Royal Air Force. Slavit se budou šedesátiny divadla Semafor a novou řadu „České herečky a herci“ zahájí známky s  Danou Medřickou a Radovanem Lukavským. V listopadu pak bude na poštovních známkách symbolizovat 30. výročí sametové revoluce a Karel Kryl.

 

Známková tvorba bude mít na dopisnicích vlastní logo

Česká pošta se také letos chystá výrazněji připomínat úspěchy českých poštovních známek na soutěžích v zahraničí, kde, jak připomíná Martin Holý, se česká známková tvorba pravidelně umisťuje na předních místech.

Jaké novinky letos známková tvorba chystá?

Známková tvorba připravila na únor aršík k emisi „Století Jiří Hanzelky a Miroslava Zikmunda“, který je vytištěn kombinovanou technikou, tentokrát ofset + ocelotisk z plochy (HEIM). V produkci české známkové tvorby je tento stroj pro ocelotisk z plochy použit vůbec poprvé. Netradiční jsou u tohoto aršíku i velikosti známek. Jejich rozměry jsou 30 mm na šířku a 88 mm na výšku. A o měsíc později, tedy na březen, chystá známková tvorba další novinku, vydání první „přítiskové“ dopisnice s označením (logem) Známkové tvorby. V přítiskové části připomene tato dopisnice nedávné světové úspěchy českých známek.

Kolik známek letos plánujete vydat, více nebo méně než vloni?

V porovnání s velice exponovaným rokem 2018 bude rok 2019 působit slabým rokem co do počtu známek. Prozatím čítá letošní emisní plán 34 známek příležitostných a devět výplatních.

Na jaké události se letos emisní plán soustředí?

Rok 2018 byl rokem stého výročí republiky. V roce 2019 ještě doznívají stoleté oslavy, které připomínají významné události roku 1919. Budeme-li jmenovat jednu za všechny, připomeňme 100. výročí zahájení vydávání československé měny.

V březnu na jarním veletrhu Sběratel, představí poprvé oddělení známkové tvorby dopisnici s logem Známkové tvorby. Co to do budoucna znamená?

Jsme velice rádi, že můžeme na 1. jarním veletrhu Sběratel představit i první z očekávané řady přítiskových dopisnic známkové tvorby. Do budoucna se tak můžeme těšit na dopisnice nesoucí nejen logo oddělení Známková tvorba, ale i zajímavé přítisky, které tak doplní již zavedené řady přítisků s logem Postfila a přítisků s logem Poštovního muzea.

Představí letos známková tvorba nějaké nové výtvarníky?

Známková tvorba má na letošní rok připravené jedno malé překvapení, autora známého, přesto pro svět známek nového. Jelikož je to překvapení, budete si muset na odhalení jména tohoto autora ještě chvilku počkat. Prozradím jen, že se jedná o emisi k šedesátému výročí divadla Semafor.

JJ, Foto: Česká pošta, letiště Točná

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky