VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Výstava Werkfušky v Třinci ukazuje unikáty vyrobené načerno

Sberatel.info

12. února, 2020

Mimořádnou nápaditost a šikovnost pracovníků Třineckých železáren (TŽ), kterou ovšem uplatňovali v podniku při vyrábění různých věcí načerno, představuje nová výstava Werkfušky v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Jsou na ní dvě stovky předmětů - od dekoračních věcí, přes kuriozity vyráběné jako dárky k narozeninám či různé stroje až po produkty, které to dotáhly na oficiální výrobky firmy.

Vedoucí muzea Eva Zamarská řekla, že pro muzejníky bylo zajímavé vyslechnout si příběhy lidí, kteří ve Werku, jak místní Třineckým železárnám říkají, věci načerno vyrobili a pak je pronesli přes vrátnici. “Nebylo to tak jednoduché, jak se teď smějeme, ale opravdu to byl docela odvážný čin, i na zdraví to uškodilo. Ale každý ten muž měl koumáka v hlavě, dokázal to postupně třeba po částech vynést ven a pak složit doma,” řekla Zamarská.

werkfušky

Mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková řekla, že podnik na werkové fušky vyhlásil amnestii, i tak ale panovaly obavy, zda se vůbec někdo přihlásí. S postupným zveřejňováním příběhů pamětníků se ale nakonec našlo dost odvážlivců, kteří se pochlubili svými díly. Některé zůstanou jako dary muzeu, většina předmětů je ale jen půjčených.

Zamarská řekla, že tradičními výrobky jsou třeba formy na bábovky či beránky, na jejichž vrácení majitelé trvali do Velikonoc. Vedou ale pro region typické rojberky na opékání špízů. “Teď se tomu říká grilovačka, tenkrát se rojberovalo. Lidé po práci se sešli, měli BSP (pozn. – brigádu socialistické práce), řešili pracovní věci, třeba u někoho na zahradě, a potom bylo samozřejmě veselí. Lidé se sdružovali, což už teďka není,” řekla vedoucí muzea.

Rojberky tvůrci postupně zdokonalovali. Špíz otáčený původně ručně vylepšili bateriemi a později připojením na elektřinu. “Zařízení pro opékání masa na špízu” nyní oficiálně vyrábějí Strojírny a stavby Třinec. “Dneska už to je krásný výrobek z nerezu, samozřejmě s elektrickou přípojkou, se vším, co to má mít, a lidé si to kupují dodneška na zahrady,” řekla Macková.

V Muzeu Třineckých železáren a města Třince je od 5. února 2020 pod názvem Werkfušky k vidění výstava rozmanitých výrobků kutilsky vytvořených v Třineckých železárnách i mimo ně. Na snímku je přenosný gril na přípravu místní rožněné speciality zvané rojberka.

V Muzeu Třineckých železáren a města Třince je od 5. února 2020 pod názvem Werkfušky k vidění výstava rozmanitých výrobků kutilsky vytvořených v Třineckých železárnách i mimo ně. Na snímku je přenosný gril na přípravu místní rožněné speciality zvané rojberka.

Pro zahradní použití jsou určeny i další načerno vyrobené stroje, z nichž řadu majitelé dodnes používají: štěpkovač, elektrická lupínková pilka, drtič ovoce, ale třeba také fekální čerpadlo. Mezi exponáty je i žehlicí elektrický mandl. Některé výrobky pocházejí už z 50. let, nejnovější je z roku 2005. Jde o precizní vychytávku: kotlík na vaření guláše s roštem na otočném ramenu, které se dá zapíchnout do země.

“Myslím si, že jsou to opravdu zlaté české ručičky a že ty 70. a 80. roky 20. století to doprovázelo, protože to nebylo k dostání v obchodech. Pomohli si k tomu. Třeba taková nabíječka autobaterií, teď se nám to nezdá, že to nebylo k dostání, ale tenkrát to fakt byl zázrak vytvořit,” řekla Zamarská.

Pronést výrobek přes bránu podle ní bylo odvážné i nebezpečné. Hrozily peněžní postihy, někdy šlo i o zdraví. Jistý dělník se málem uškrtil, když svůj těžký výrobek pronášel na zádech přivázaný šňůrou ke krku. “Byly takové perličky, že třeba měl hůl a v té hůlce byla schovaná tyč – osa ke škodovce. Nebo vyváželi na kolečkách materiál ven a závodní stráž netušila, že věc, co tajně vyvážejí, jsou ta nová kolečka,” řekla Zamarská.

 

V Muzeu Třineckých železáren a města Třince je od 5. února 2020 pod názvem Werkfušky k vidění výstava rozmanitých výrobků kutilsky vytvořených v Třineckých železárnách i mimo ně. Na snímku je soudek na alkohol.

Výstava bude přístupná od čtvrtka do 9. dubna, vždy od úterý do pátku od 09:00 do 17:00 a v neděli od 13:00 do 17:00.

ČTK, foto: https://www.muzeumtz.cz

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum tajných spolků

    "Muzeum schraňuje artefakty týkající se tajných spolků, zejména svobodných zednářů, ale i některých dalších. Je to zhruba 700 exponátů, které sesbíral majitel muzea v nejrůznějších zemích Evropy, Spojených států a Latinské Ameriky. Návštěvník uvidí základní dokumenty, certifikáty, diplomy, uniformy nebo obřadní oděvy zednářských spolků i literaturu týkající se ezoterických nauk," vysvětluje průvodce Petr Berka. Podobných muzeí je v celém světě pouze sedm. V rámci výkladu se návštěvník může dozvědět také to, jak do tajných spolků vstoupit. Vstupné do muzea je 150 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Trabant muzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.trabantmuzeum.cz/...
  • Muzeum papírových modelů

    Muzeum se sbírkou zmenšenin staveb ze světa.

    Police nad Metují, Královéhradecký kraj

    mpmpm.cz/
  • Muzeum motocyklových závodů

    Muzeum motocyklových závodů, které mají ve městě více než osmdesátiletou tradici: V polovině května se pravidelně v Hořicích na přírodním okruhu konají motocyklové závody 300 zatáček Gustava Havla.

    Hořice na Jičínsku , Královéhradecký kraj

    www.museumcrr.cz
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky