VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Pelhřimovské Muzeum rekordů má pět rekordních ježků v kleci

Sberatel.info

19. července, 2016

Pět rekordních hlavolamů ježek v kleci se dnes stalo novými exponáty pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Jeden z hlavolamů váží téměř 50 kilogramů, jiný má klec vysokou pouhých 12 milimetrů. Další ježek v kleci je umístěn ve skleněném demižonu, jiný v malé lahvičce. Nové exponáty, které budou zapsány do České knihy rekordů, lidé v muzeu uvidí od 30. června. Novinářům to řekl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, která spravuje české rekordy.

Nejmenší a největší ježek v kleci vznikl v odborném učilišti v Horním Slavkově v Karlovarském kraji. Učitel Jiří Wegner vysoustružil z mosazi hlavolam, jehož klec o průměru osm milimetrů je vysoká 12 milimetrů. Uvnitř vsazený ježek má osm bodlin. “Hlavolam byl zhotoven na běžném univerzálním soustruhu z roku 1964 a na frézce z roku 1963,” uvedl Marek.

Největší hlavolam ježek v kleci je vysoký 110 centimetrů, kovová žárově zinkovaná klec má průměr 730 milimetrů. Uvnitř vsazený ježek o průměru 300 milimetrů má 12 ostnů o průměru 60 milimetrů. “Výroba hlavolamu začala v září 2015 a byla dokončena letos 10. června. Následující den se ježek objevil na festivalu Pelhřimov – město rekordů,” řekl Marek.

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku je autorem rekordních ježků umístěných ve skleněných lahvích. Největší takový hlavolam je vložen do demižonu o venkovní výšce 46,2 centimetru, vnitřní využitelné výšce 29 centimetrů a průměru 20,5 centimetru. Heneš ježka sestavil z částí vkládaných do demižonu hrdlem o průměru 3,6 centimetru pomocí speciálních nástrojů. Klec je vysoká 27 centimetrů, její průměr je 19,8 centimetru. Ježek má průměr 8,2 centimetru, rozteč jeho bodlin činí 24,5 centimetru.

Tentýž autor je držitelem dalšího rekordu. Miniaturní ježek s osmi ostny je umístěn v lahvičce o venkovní výšce 31,7 milimetru, vnitřní využitelné výšce 19 milimetrů a vnitřním průměru 9,3 milimetru. Heneš vkládal části ježka do lahvičky hrdlem o průměru pět milimetrů. Ježek má i s ostny šest milimetrů, klec je vysoká 18,2 milimetru a její průměr je 8,6 milimetru.

Heneš vyrobil také další kuriózní objekt. Miniaturní hlavolam sestavil z dřevěných částí uvnitř žárovky – kontrolky z auta o průměru 8,6 milimetru s pětimilimetrovým hrdlem. Žárovka v dřevěné kleci je umístěna v žárovce od šicího stroje o průměru 17,8 milimetru s jedenáctimilimetrovým hrdlem. Ta je opět s klecí uvnitř žárovky halogenového osvětlení o průměru 38 milimetrů a průměru hrdla 18 milimetrů. Celá posloupnost je umístěna v kleci vysoké 20,2 centimetru.

Hlavolam ježek v kleci, kterého proslavil spisovatel Jaroslav Foglar, byl podle Marka poprvé zaregistrován v roce 1896 ve Spojených státech. “Už v patentovém řízení se uvádí, že je to upravený hlavolam. Existuje teorie, že prapůvod hlavolamu je v Japonsku,” dodal Marek.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Cvokařské muzeum

    Muzeum se sbírkou hřebíků a cvočků.

    Rožmitál pod Třemšínem, Středočeský kraj

    www.staryrozmital.cz/...
  • Muzeum motocyklových závodů

    Muzeum motocyklových závodů, které mají ve městě více než osmdesátiletou tradici: V polovině května se pravidelně v Hořicích na přírodním okruhu konají motocyklové závody 300 zatáček Gustava Havla.

    Hořice na Jičínsku , Královéhradecký kraj

    www.museumcrr.cz
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Muzeum s řadou zajímavých expozic, pod které, mimo jiné, spadá Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Národní technické muzeum

    Největší technické sbírky v České republice pod jednou střechou.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.ntm.cz
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky