VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Našel Věstonickou venuši: Muzeum ukazuje unikáty ze života archeologa Absolona

Sberatel.info

6. dubna, 2017

Archeologické nálezy ze zemí západní Evropy ze soukromé sbírky Karla Absolona nebo milostný osobní deník jeho děda Jindřicha Wankla patří k unikátům, které poprvé vystavuje Moravské zemské muzeum. Odborníci v souvislosti s kulatými výročími obou archeologů rozšířili o tyto sbírkové předměty stálou expozici Památníku Karla Absolona v Dietrichsteinském paláci.

Absolon je díky nálezům, mezi které patří i Věstonická venuše, považován za jednoho ze světově nejproslulejších archeologů. V expozici je prezentován i jako zakladatel české vědecké fotografie. “Charisma významného objevitele přiblíží osobní cestovní deníky či diář přeplněný adresami všech významných evropských kolegů,” uvedl vedoucí Centra kulturní antropologie Moravského zemského muzea Petr Kostrhun.

Podle něj muzejníci vybrali kuriozity, které Absolona i Wankla přibližují z lidského hlediska. Kostrhun upozornil například na to, že Absolon, který patřil ke kapacitám v geografii, měl na gymnáziu řadu čtyřek, například ze zeměpisu.

Muzeum vystavuje také akvarely Jindřicha Wankla zachycující krajinu a osídlení Moravského krasu v polovině 19. století. K vidění je i jeho milostný deník, který si psal jako mladý medik. Ručně psané lékařské recepty, mosazný mikroskop nebo nevydané rukopisy poukazují na oblíbeného lékaře a vědce. Zajímavostí je i originál udělení čestného občanství Blanska, které dostal v roce 1886.

Aktuální výstava připomíná 140 let od Absolonova narození a 120 let od Wanklova úmrtí. Lékař, archeolog, speleolog, antropolog a zoolog Jindřich Wankel se narodil 15. července 1821. Prozkoumal a zmapoval řadu jeskyní Moravského krasu. Světovou proslulost získal objevem velkého pohřebiště v Býčí skále, které vešlo ve známost jako “halštatský pohřeb”. Svými výzkumy položil základy moravské paleontologie a zachránil mnoho cenných nálezů.

Jeho vnuk Karel Absolon mimo jiné prozkoumal a pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu. Vedl také výzkum pravěkého sídliště lovců mamutů v Dolních Věstonicích, které proslavil především nález Věstonické venuše, prozkoumal i rozsáhlé krasové terény v Chorvatsku a popsal desítky neznámých živočišných druhů z jeskyní. Investoval také do nákupu archeologických nálezů ze zemí západní Evropy. Příkladem jsou 5000 let staré kamenné sekery ze švýcarských osad vsazené do parohových topůrek.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Národní technické muzeum

    Největší technické sbírky v České republice pod jednou střechou.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.ntm.cz
  • Muzeum hraček

    Hračky, které baví děti dospělé,

    Benátky nad Jizerou, Středočeský kraj

    muzeumhracek.webpark.cz...
  • Zámek Kynžvart

    Metternichova sbírka kuriozit

    Kynžvart, Karlovarský kraj

    www.zamek-kynzvart.cz/zamecke-sbirky.php...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky