VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Přerovské Muzeum Komenského otevřelo výstavu věnovanou houbařům

Sberatel.info

7. června, 2017

Především houbařům a jejich vášni je zasvěcena výstava, kterou otevřelo v těchto dnech Muzeum Komenského v Přerově. Expozice s názvem Houby, kam se podíváš! zachycuje houby prostřednictvím školních obrazů, historických maleb, atlasů, ale i na poštovních známkách. Pro muzeum jde letos už o druhou akci na toto téma, předcházel jí celosezonní projekt přírodovědného oddělení muzea s názvem Mykokosmos. Návštěvníky bude nová expozice provázet po celou nadcházející houbařskou sezonu.

Podle kurátorky Jarmily Klímové je nová výstava inspirativní pro návštěvníky, kteří s poznáváním hub teprve začínají. “Výstava zpracovává téma mykologické ilustrace – kreslené podoby hub. Je zaměřena zejména na knižní tvorbu a výukové tabule a podává srozumitelný přehled i ukázky z jejich historie,” uvedla Klímová.

Přerovské muzeum má ve svých sbírkách více než stovku školních obrazů s tématem hub, vznikly od poloviny 19. století až do současnosti. Nechybějí ani cenné historické exponáty. “Nejstarší vystavené tabulky pocházejí ze souboru Obrazy k názornému vyučování od Karla Slavoje Amerlinga z roku 1852. Pozornosti návštěvníků rozhodně neujde šest rozměrných školních obrazů ze 40. let minulého století od malíře Otakara Zejbrlíka, které ukazují hřib, muchomůrku a čtyři přírodní scenérie s mnoha druhy u nás běžných hub,” doplnila Klímová.

Součástí výstavy je také přehlídka atlasů a naučné literatury. Vytvářeli je mykologičtí odborníci sami nebo spolu s výtvarnými umělci; k vidění jsou díla Jana Macků, Františka Smotlachy a jeho syna Miroslava, Rudolfa Vejrycha či Václava Melzera. Návštěvníci si mohou prohlédnout také ilustrace přerovského mykologa Jiřího Polčáka, který stojí za řadou unikátních objevů. Před lety objevil například v Hostýnských vrších zcela nový druh houby. Dostala jméno slzečník papouščí.

V kontrastu s velkými nástěnnými obrazy představuje muzeum i ukázky miniaturních kreseb hub na poštovních známkách. “Do dějin mykofilatelie se zapsaly československé známky s houbami jako jedny z prvních, vznikly v roce 1958. Známky z téměř celého světa si návštěvníci mohou prohlédnout v reálné i zvětšené podobě,” dodala kurátorka.

Expozice Houby, kam se podíváš! je umístěna v prostorách Kaple na zámku, ve kterém muzeum sídlí. Otevřena bude do 1. října, dodali zástupci muzea.

ČTK, ilustrační foto: stamp-search.com

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum českého ráje v Turnově

    Muzeum, které mimo jiné vlastní jednu z největších sbírek drahých kamenů v České republice.

    Turnov, Liberecký kraj

    www.muzeum-turnov.cz/...
  • Muzeum kávomlýnků

    Muzeum se sbírkou ručních kávomlýnků. tel.: 475 103 278

    Chabařovice, Ústecký kraj

  • Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

    Muzeum s rozmanitou víceoborovou působností. Jeho zájem se kromě jiného orientuje i na prostředí raně průmyslového období regionu, především na fenomenální karosářskou dílnu Josefa Sodomky. Důsledkem tohoto zájmu je nedávné zrestaurování unikátního vozu Aero 50 Dynamik a jeho zařazení do sbírek muzea.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

    https://www.muzeum-myto.cz/cs...
  • Muzeum cyklistiky

    Muzeum se sbírkou jízdních kol a velocipedů.

    Nové Hrady, Jihočeský kraj

    www.nove-hrady.cz/cs/m-8-muzeum-cyklisti...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky