VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Přerovské muzeum otevřelo výstavu nevšedního umělce Bílka

Sberatel.info

19. května, 2016

Přerovské Muzeum Komenského otevřelo výstavu s devíti desítkami obrazů svérázného olomouckého umělce Františka Bílka. Díla získalo muzeum z pozůstalosti od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bílek, který zemřel v roce 2010, totiž neměl dědice a navíc své obrazy téměř neprodával. Expozice mapuje jeho široké výtvarné rozpětí od inspirace vlámskými malíři, po ovlivnění surrealismem až po naivní symbolismus. Lidé uvidí také umělcův autentický malířský stojan, paletu či jeho dominantní fotografické autoportréty.

Expozice nese název Nevšední umělec – František Bílek, který byl vybrán zcela záměrně. “František Bílek byl nejen nevšední umělec, ale i člověk. Byl nevšední vzhledem, používal nevšední materiály na své obrazy, z nichž většina je namalována na pozinkovaném plechu. Nevšední bylo i užití barev, místo klasických olejových či temperových barev používal emailové průmyslové barvy,” řekl dnes ČTK kurátor výstavy Kamil Lukeš.

Výstava mapuje průřez celým Bílkovým dílem, v první části jsou díla inspirovaná vlámskými umělci z 16. a 17. století. Nejde o pouhé kopie, ale jsou to i díla, které Bílek podle vlámských umělců sám vytvořil. Patří k nim například obrazy Biblická scéna či Kuřák a spící žena. “V další části jsou díla inspirovaná surrealismem až po díla ryze bílkovského charakteru s výraznou barevností,” řekl Lukeš. Podle něj nebyl Bílek za svého života dostatečně oceněn, předpokládá, že hodnota jeho díla bude teprve stoupat.

Obrazy získalo přerovské muzeum od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, což je podle kurátora ojedinělé. Většina děl zůstala i za života umělce uzamčena v jeho ateliéru, jen velmi malá část se dostala mezi obchodníky s uměním a sběratele. V Bílkově pozůstalosti bylo podle Lukeše zhruba 200 obrazů. Další část pozůstalosti získalo Muzeum umění v Olomouci, jde o 75 obrazů z různých období Bílkovy tvorby, od kopií až po jeho vlastní tvorbu, ale i dokumenty, skici a další archiválie. Mluvčí muzea Petr Bielesz ČTK řekl, že muzeum po důkladném zpracování jeho díla chystá komorní výstavu. “Uskuteční se v horizontu dvou let,” řekl Bielesz.

Výtvarník s typickým dlouhým vousem, šálou a kulichem na hlavě zemřel před šesti lety v nedožitých 70 letech. Byl nepřehlédnutelnou postavou olomouckého uměleckého života. Miloval nejen výtvarné umění, ale i hudbu. Často byl viděn, jak v ulicích Olomouce rozmlouvá s lidmi a hraje na různé klávesové nástroje. Svá vystoupení a hovory s kolemjdoucími si nahrával na magnetofon. Další z oblastí Bílkova zájmu byla umělecká fotografie.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Mezinárodní veletrh Sběratel

    26. ročník mezinárodního veletrhu poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalšího sběratelství. Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Více než 220 vystavovatelů z 35 zemí a 10 000 návštěvníků z celého světa. Možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky od nezávislých znalců z profesních organizací jako je Svaz českých filatelistů nebo Česká numismatická společnost.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.sberatel.info/podzim...
  • Trading Expo & Alternativní investice

    Profesionálové a špičkoví odborníci v různých investičních oblastech mají za úkol na konferenci Trading Expo & Alternativní investice představit svůj obor zájemcům o alternativní investice tak, aby vzbudili jejich pozornost a přispěli k jeho popularizaci. A jejich rady a postřehy budou, vzhledem k aktuální inflační vichřici, letos o to cennější. O čem se bude mluvit? Poštovní známky, mince, nemovitosti, veteráni, drahé kovy, drahé kameny a další…

    07.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.tradingexpo.cz
  • Vinyl & Stereo Expo

    Největší podzimní akce pro sběratele vinylových desek, CD, kazet a hudebních memorabilií. Veletrhu se účastní prodejci z České republiky i ze zahraničí, například z Německa, Rakouska nebo Francie, kteří do Prahy stejně jako v minulých letech přivezou špičkový sběratelský materiál, raritní desky nebo signovaná alba. Součástí akce je také speciální sekce věnovaná jen metalové hudbě Rock & Metal Market.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.vinylexpo.cz
  • Minerály a drahé kameny

    Chcete výhodně nakoupit drahé kameny, minerály, šperky nebo jen získat inspiraci pro vaše domácí tvoření? Navštivte prodejní veletrh Minerály a drahé kameny, kde najdete několik desítek obchodníků z celé Evropy.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.mineralyadrahekameny...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Východočeské muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Pardubice, Pardubický kraj

    www.vcm.cz/numismaticka-expozice-a-kabin...
  • Trabant muzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.trabantmuzeum.cz/...
  • Muzeum papírových modelů

    Muzeum se sbírkou zmenšenin staveb ze světa.

    Police nad Metují, Královéhradecký kraj

    mpmpm.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky