VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Východočeské muzeum získalo poklad stříbrných mincí z 10. století

Sberatel.info

20. März, 2016

V Pardubickém kraji se loni na podzim našel unikátní soubor stovek českých denárových mincí z přelomu 10. a 11. století. Obsahuje i dosud neznámé mince. Nálezce zřejmě dostane miliony korun. Novinářům dnes stříbrný poklad představili zástupci pardubického Východočeského muzea a kraje. Muzeum mince získalo do svých sbírek.

Nález nemá podle numismatika Petra Vorla svým rozsahem i dochováním na území střední Evropy obdoby. Obsahuje více než 400 kusů celých mincí a přes 300 zlomků. Patrně se nacházel v keramické nádobě, část jejích úlomků našli archeologové na místě. “Je to stříbro velmi vysoké kvality, používalo se především pro export na mezinárodní trhy. Mince ještě tehdy nebyly běžným platidlem,” řekl Vorel.

Mince tehdy měla právo razit přemyslovská knížata, síť jejich mincoven není plně známá. Badatele nyní čekají měsíce práce, aby mince podrobně prozkoumali, některé jsou neznámého typu.

I když odborníci nemají z té doby údaje o cenách, je jasné, že šlo o majetek velké hodnoty a v neklidné době přelomu vlády Boleslava II. a Boleslava III. jej někdo ukryl v zemi. “Může to být otázka vojenského nebezpečí ze strany Boleslava Chrabrého, který určitou dobu na počátku 11. století v Čechách vládl. Možná něco nového nám přinese analytický rozbor materiálu,” řekl Vorel.

Mince by muzeum mohlo představit veřejnosti již zhruba na podzim. Podle zákona patří poklad Pardubickému kraji, který je zřizovatelem muzea. Jeho hodnotu je velmi obtížné vyčíslit. Jeho nálezce má nárok na odměnu, jejíž výši lze očekávat až do jednotek milionů korun, uvedl hejtman Martin Netolický.

O místě nálezu i způsobu odhalení mincí odborníci hovořit nechtějí. Zvýšilo by se tím riziko, že oblast budou chtít prohledat například hledači pokladů s detektory. Archeologové lokalitu chtějí ještě podrobněji prozkoumat. Bližší podrobnosti sdělí přibližně v polovině letošní roku.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • Mezinárodní numismatický veletrh Madrid 2024

    První ročník numismatické akce s mezinárodními ambicemi.

    26.06.2024 - 29.06.2024

    Madrid, Španělsko

    https://eventonumismatic...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum papírových modelů

    Muzeum se sbírkou zmenšenin staveb ze světa.

    Police nad Metují, Královéhradecký kraj

    mpmpm.cz/
  • Cvokařské muzeum zahájí jubilejní pátou sezonu

    Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále bylo vybudováno nadšením chalupáře, který si před čtyřiceti lety ze stavení, v jehož části je dnes muzeum umístěno, vzal za manželku Jiřinu Kulovanou, jejíž předci se věnovali cvokařskému řemeslu. Cvokařství už dávno neexistuje, ale byla by velká škoda, aby upadlo v zapomenutí. Po zimní přestávce Cvokařské muzeum znovu otevře na velikonoční sobotu 26. března 2016.

    Starý Rožmitál, Středočeský kraj

  • Muzeum Českého ráje v Turnově

    Muzeum, které musí navštívit všichni fandové mineralogie a horolezectví.

    Turnov, Liberecký kraj

    https://www.muzeum-turnov.cz/kde-nas-naj...
  • Muzeum Vysočiny Pelhřimov

    Muzeum se zajímavou dramaturgií, na jehož webových stránkách si například můžete stáhnout zdarma knihu "Umění kýče", jež mapuje úspěšnou výstavu, která zde proběhla.

    Pelhřimov , Vysočina

    www.muzeumpe.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Schlagwörter