VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Hasičské muzeum v Chrastavě získalo dar od hrdiny z 11. září

Sberatel.info

11. září, 2017

Muzeum hasičské techniky v Chrastavě na Liberecku nashromáždilo 126 historických stříkaček z celé země a stovky dalších menších exponátů jako jsou přilby nebo džbery. Nejstarší dřevěná stříkačka je z roku 1778 a je stále funkční. K nejcennějším exponátům patří přilba, kterou muzeu věnoval newyorský záchranář Thomas Coleman, který 11. září 2001 zachraňoval lidi při útoku na Světové obchodní centrum na Manhattanu, říká zakladatel muzea a bývalý velitel dobrovolných hasičů v Chrastavě Miroslav Pivoňka.

Muzeum letos oslavilo 20 let své existence. Myšlenka na jeho založení je ale mnohem starší. “Když jsme v roce 1978 slavili 110. výročí založení sboru, měli jsme tady starou techniku a ukázalo se, že lidi stará technika baví víc než ta nová. Tak mě napadlo, že bychom mohli získat starou budovu a udělat muzeum,” popsal historii vzniku muzea Pivoňka. Dnes najdou návštěvníci v muzeu vše, co je s hasiči nějak spojeno včetně džberových, koňských, parních nebo motorových stříkaček. Většina z nich prošla náročnou renovací a jsou dodnes funkční.

Hasičské muzeum sídlí v budově bývalého kravína. Zchátralý objekt z 18. století získali hasiči v roce 1990. Do kravína zatékalo a byl v žalostném stavu. “Myslím, že každý by to raději zboural, než renovoval,” poznamenal bývalý starosta hasičů Vladimír Dymeš. Hasiči na budově odpracovali tisíce hodin, aby ji dali dohromady. Z kravína vyvozili tuny odpadu, budova dostala novou střechu, nová jsou okna i podlahy. “Nebýt podpory města, tak by se to nikdy neudělalo, my z našeho malého rozpočtu bychom to neutáhli. Do dneška nechápeme, jak jsme to všechno zvládli,” dodal Dymeš.

Město stálo muzeum něco přes dva miliony korun. “A celých těch 20 let město muzeum finančně podporuje. Největší je ale zásluha těch hasičů, že muzeum vůbec vzniklo,” řekl chrastavský starosta a senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Nebylo to ale vždy jednoduché – v roce 2010 totiž Chrastavu stejně jako polovinu Libereckého kraje zasáhly bleskové povodně. I když samotnou budovu muzea voda nezasáhla, přišlo o řadu cenných materiálů, které byly v níže položené hasičské zbrojnici. “Voda nám sebrala i přírůstkovou knihu. Neměli jsme čas to ani vynést na půdu, pomáhali jsme lidem,” dodal Pivoňka.

ČTK, foto archiv muzea

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky