VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Hledáte dlouhodobý sběratelský investiční projekt? Zkuste „Kroniku první republiky“

Sberatel.info

12. prosince, 2018

„Chtěl jsem sbírat medaile s českými panovníky. Hledal jsem koncepční sérii, která by připomínala naši historii, ale nic takového jsem nenašel. Nakonec jsem se rozhodl, že ji vydám sám.“ Tak vysvětluje pozadí vzniku společnosti České dukáty Vladimír Olmr, nadšený sběratel a majitel úspěšné rodinné firmy na vinuté díly pro elektromotory SOPO. Sérii medailí „Na paměť českých králů a královen“, která je naplánována až do roku 2035, letos doplnil druhý dlouhodobý projekt nazvaný „Kronika první republiky“. Jeho uvedení na trh už měl na starosti Lukáš Jokl, řadu let marketingový manažer České mincovny, nyní generální ředitel Českých dukátů.

Lukáši, můžete stručně vysvětlit princip celého projektu?

Když projekt vznikal, měly České dukáty již druhým rokem v běhu sběratelský cyklus, ve kterém během dvaceti let vydáme dukátové medaile všech českých králů a nejvýznamnějších královen. Podobný princip byl uplatněn u projektu k letošnímu nejvýznamnějšímu výročí, sto letům republiky. Kronika první republiky je cyklem, ve kterém během jednadvaceti let vydáme každoročně knihu doprovázenou sadou dukátových nebo stříbrných medailí.

Jaký bude mít kniha a s ní spojené medaile každý rok náklad?

Kronika první republiky je exkluzivní právě svým nákladem. Každoročně vydáme 21 knih s dukátovými medailemi a 100 knih se stříbrnými medailemi. Zlatá i stříbrná edice jsou číslovány a věříme, že je budou naši klienti v průběhu těch jednadvaceti let sbírat.

Na konferenci „Zasvěcený sběratel = úspěšný investor“, která provázela letošní veletrh Sběratel přednášel Lukáš Jokl o investicích do mincí a medailí.

Na konferenci „Zasvěcený sběratel = úspěšný investor“, která provázela letošní veletrh Sběratel přednášel Lukáš Jokl o investicích do mincí a medailí.

Co je aktuálním obsahem knihy?

Všechny knihy, které v rámci cyklu vydáme, pojednají o nejvýznamnějších politických, společenských i kulturních událostech daného roku. Knihu dělíme tematicky na dvě velké kapitoly: historickou, psanou Pavlem Kosatíkem a numismatickou, psanou Jaroslavem Moravcem. Oba jsou odborníci na slovo vzatí. Aktuální kniha pojednává o přelomových událostech roku 1918, které předcházely 28. říjnu i těm, které po tomto datu následovaly.

Podle čeho jste volili motiv medailí?

Medaile věnujeme nejvýznamnějším výročím daného roku. Letošní jsou věnovány například zvolení T. G. Masaryka prezidentem nebo vzniku návrhů státovek Zemské banky království Českého od Alfonse Muchy, které se ale nakonec nedočkaly realizace. Zvláště dukát s portrétem TGM je hodně ceněný. Vytvořil ho ikonický medailér Jiří Harcuba. Po jeho úmrtí o jeho medailérskou pozůstalost pečuje Česká národní banka. ČNB a Zdeně Harcubové jsme vděčni za zapůjčení sádrového modelu.

O čem bude příští kniha a kdy vyjde?

Příští kniha bude věnována roku 1919, ve kterém o zajímavá témata není nouze. Za všechny zmíním výročí vzniku měny či záhadami opředené úmrtí M. R. Štefánika. Obě události se objeví i na dukátových a stříbrných medailích, jejich autory v těchto dnech pečlivě vybíráme. Rádi bychom, abychom v rámci Kroniky představili to nejlepší, co nabízí česká medailérská škola.

Kdo bude autorem textů?

Autory textů budou opět Pavel Kosatík a Jaroslav Moravec. Na rozdíl od medailí tito dva autoři napíší texty pro všech jednadvacet dílů, což je opravdu velký závazek. Pavel Kosatík dokonce rámcově pracuje na všech dílech dohromady, aby dokázal zajistit jednotnou historickou linku po celou dobu trvání projektu.

Zlatá číslovaná edice knihy se sadou čtyř dukátových medailí má náklad 21 kusů a stojí 250 000 Kč. Stříbrná edice vychází v nákladu 100 kusů a stojí 25 000 Kč.

Zlatá číslovaná edice knihy se sadou čtyř dukátových medailí má náklad 21 kusů a stojí 250 000 Kč. Stříbrná edice vychází v nákladu 100 kusů a stojí 25 000 Kč.

Lze koupit knihu a medaile samostatně?

Nelze. Rozhodli jsme se, že projekt bude opravdu exkluzivní, a to jak nákladem, tak svým pojetím. Ani knihu, ani medaile tudíž nenabízíme zvlášť. Garantujeme, že se Kronika jako celek dostane pouze oněm sto jednadvaceti zákazníkům.

 

 

 

Kde lze knihu s medailemi koupit?

Kniha má své vlastní internetové stránky www.kronikaprvnirepubliky.cz, kde lze objednat. V případě nákupu zlaté edice ji doručíme zákazníkovi osobně, i když bude pocházet z druhé strany republiky. Vzhledem k pojetí projektu si zakládáme na maximálním servisu.

Autory knihy jsou publicista a spisovatel Pavel Kosatík a  Jaroslav  Moravec hlavní metodik  platidel České národní banky.

Autory knihy jsou publicista a spisovatel Pavel Kosatík a Jaroslav Moravec hlavní metodik platidel České národní banky.

 

 

 

 

 

 

 

Jak garantujete, že knihy budou skutečně vycházet dalších dvacet let?

Kroniku vydáváme společně se silným partnerem, kterým je největší tuzemský nakladatelský dům Albatros Media. Navíc se nejedná o náš první dlouhodobý cyklus. Ručíme naší dobrou pověstí, nemůžeme si dovolit v půlce přestat.

JJ, foto: České dukáty

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky