VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nálezy archeologů i nová zjištění o Karlu IV. ukáže výstava

Sberatel.info

15. dubna, 2016

Zlaté dukáty s vyobrazením Karla IV., skleněné poháry nalezené archeology v Praze či další nálezy dokládající život obyčejných lidí ve středověku představí výstava Sedm věží. Má podtitul Karel IV. očima akademiků a připravili ji odborníci z Akademie věd. Přístupná bude zdarma od středy do 11. května v její budově na Národní třídě. Přední česká vědecká instituce se výstavou připojuje k letošním oslavám 700. výročí císařova narození.

Ty naplno vypuknou v květnu, kdy na 14. den v měsíci připadá výročí Karlova narození. Velkou mezinárodní výstavu v té době zahájí Národní galerie, několik výstav připravuje také Pražský hrad včetně tradičně krátkodobého vystavení korunovačních klenotů.

“Chceme představit Karla IV. jako velkou osobnost českých dějin. Byl to člověk, který ve 14. století učinil nejen v českých zemích, ale v rámci celé střední Evropy mnoho důležitých kroků, které dodnes poznamenávají společnost, krajinu, památkové a kulturní dědictví či vzdělanost,” řekl dnes novinářům ředitel Centra medievistických studií, společného pracoviště AV a UK, Petr Sommer. Připomněl, že o mnohých zásluhách Karla IV., se ví, třeba o založení pražské univerzity. “On ale založil devět dalších po celé Evropě, byl si velice vědom toho, co vzdělanost a kultura znamená,” doplnil.

Název výstavy Sedm věží odkazuje k sedmi badatelským okruhům, jimž se odborníci v souvislosti s odkazem Karla IV. věnují. Na výstavě je symbolicky představuje sedm sloupů s panely s texty, jež charakterizují nějaký aspekt života Karla IV. a okruh bádání o něm. Ke každému tématu jsou vždy prezentovány dva výzkumy AV. Martin Musílek z téhož odborného pracoviště připomněl, že záměrem výstavy je i představit proces bádání samotného. “Řada výzkumů, jež jsou na panelech představeny, nejsou ukončeny,” řekl.

K nejvýznamnějším exponátům výstavy podle něj patří zlaté portrétní dukáty Karla IV., emauzský poklad a bohatě zdobený pohár z konce 13. století pocházející z Itálie. “Byl nalezen na rohu ulic Rytířské a Na Můstku, kde pobýval významný dvořan a rádce Karla IV., spojuje se tedy s nejbližším okolím panovníka,” řekl. Poklad mincí, který byl ukrytý kolem roku 1370 v Emauzském klášteře, je podle Musílka významný svým příběhem, neboť je pravděpodobně platem za dva či tři týdny zedníka či kameníka, který na stavbě kláštera pracoval.

Mezi exponáty je i kopie zakládací listiny Univerzity Karlovy či věrná kopie Karlovy sochy ze Staroměstské mostecké věže, poslední sochařský portrét panovníka před jeho smrtí.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum hodin

    Muzeum se sbírkou historických hodin a hodinek.

    Karlštej, Středočeský kraj

    www.muzeumhodin.eu/cs/...
  • Muzeum hraček

    Muzeum se sbírkou hraček 19. a 20. století.

    Lednice, Jihomoravský kraj

    muzeum-hracek-lednice.cz/...
  • Muzeum historických motocyklů v Železné Rudě

    Muzeum s bohatými sbírkami a pobočkou v Bečově nad Teplou

    Železná ruda, Plzeňský kraj

  • Martina Krupičková – obrazy

    Kouzelné obrazy malířky, kterou fascinuje světlo a perspektiva a má překvapivě vedle tematiky měst a přírody ráda také dopravní prostředky na romantickém hradě v Ledči nad Sázavou. Skvělý tip na výlet pro celou rodinu i sběratele umění! šanci máte od 3. do 30. července.

    Ledeč nad Sázavou , Vysočina

    www.martinakrupickova.com...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky