VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Vyšla kniha o historii šlechtických automobilů v českých zemích

Sberatel.info

20. března, 2016

V Národním technickém muzeu v Praze (NTM) představili dnes autoři Miloš Hořejš a Jiří Křížek knihu Zámek s vůní benzínu (automobily a šlechta v českých zemích do roku 1945). Upozornili na to, že studium historické dopravní techniky na šlechtických sídlech je v počátcích. Příležitosti získat informace od přímých pamětníků byly totiž většinou promarněny, autentické šlechtické automobily zmizely i se svými řidiči a majiteli.

Kniha z nakladatelství Mladá fronta však dokazuje, že díky archivní dokumentaci lze přesvědčivě rekonstruovat některý z osudů zámeckých šoférů, cestovatelů či závodníků a obohatit obraz každodenní kultury šlechtického sídla o originální a neznámé téma.

Široká veřejnost zpočátku viděla v automobilu spíše přepychovou hračku k rozptýlení nejvyšších vrstev, která běžnému člověku přináší materiální škodu a ohrožení na zdraví. Vnímání tohoto dopravního prostředku bylo dlouho plné předsudků, jejichž kořeny tkví právě v tom, že obrazně i doslova vyjel na domácí silnice z “cizáckého panského dvora”. Právě odsud se ale rozšířily mnohé technické objevy a vynálezy moderní doby.

Knihu, která vyšla ke stejnojmenné loňské výstavě na Sychrovském zámku, doplňuje na tři sta fotografií.

Kmotry publikace byli generální ředitel NTM Karel Ksandr, generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková, ředitel Územní památkové správy NPÚ na Sychrově Miloš Kadlec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten hned po revoluci nalezl v depozitáři pražského muzea automobil značky Benz z roku 1912, který patřil jeho dědečkovi.

“Byl v garáži na Orlíku, měli jsme ho jako relikvii a nikdo na něj nesměl ani sáhnout,” řekl Schwarzenberg ČTK v září 1990, když zaprášený vůz po 43 letech v muzejním depozitáři opět uviděl. Ve dveřích dokonce našel staré mapy, které jeho děd na svých cestách používal. V restituci o něj nepožádal, usoudil, že bude ve správných rukách. Vůz je dnes vystaven v dopravní hale.

Miloš Hořejš od roku 2002 působí v NTM, nyní jako vědecký tajemník. Vedle dějin vědy a techniky se věnuje hospodářským a sociálním dějinám či problematice šlechty v českých zemích v 19. a 20. století. Jiří Křížek působil ve Státním ústavu památkové péče a v Národním památkovém ústavu. Od roku 2011 je ředitelem Severočeského muzea v Liberci.

“Naše kniha obsahuje automobily s příběhy. Dokládá i existenci zámeckých garáží na šlechtických sídlech ze začátku 20. století,” řekl Křížek. Podle Hořejše se stále objevují další informace, které mohou publikaci doplnit. Už proto, že určování jednotlivých, zprvu anonymních fotografií, byla práce až detektivní.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky