VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Zlínské muzeum připomíná sté narozeniny Miroslava Zikmunda. Jako jeden z mála žijících Čechů má také svoji známku

Sberatel.info

14. února, 2019

Sté narozeniny cestovatele Miroslava Zikmunda, jež připadají na 14. února, připomíná nejen výstava ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy, ale také poštovní známka, kterou vydává Česká pošta. Miroslav Zikmund tak vyvrací zakořeněnou pověst, že na poštovní známce by se vyjma prezidenta neměl objevit žijící člověk. Známka má ale zvláštností daleko víc.

Aršík „Století Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda“ se dvěma různými známkami, z nichž každá má nominální hodnotu 45 Kč je v rámci dosavadní známkové tvorby netradiční svým rozměrem i velikosti známek. V prodeji bude také speciální příležitostný pamětní tisk s otiskem původní rytiny opatřený číslováním a vložený do modrých vkladových desek České pošty. Autory návrhu jsou výtvarníci Eva Hašková a Jan Maget, rytina je dílem Václava Fajta. Aršík bude možné zakoupit i na stánku České pošty na březnovém veletrhu Sběratel.

hanzelka

 

Ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy si mohou návštěvníci prohlédnout umělecká díla inspirovaná životem a dílem cestovatele. K vidění jsou kresby, malby, keramika, nechybí ani projekce fotografií, řekla kurátorka výstavy Magdalena Preiningerová. Výstava nazvaná “Miroslav Zikmund 100 let” potrvá do 5. května.

“Protože je už těžké přijít s něčím novým, máme stálou expozici, kde máme ty nejzajímavější věci, loni v létě byla cestovatelská expozice, tak nás napadlo, že bychom mohli využít umělecká díla, která vznikla (a jsou) inspirovaná cestami nebo samotným panem Zikmundem nebo Hanzelkou,” uvedla Magdalena Preiningerová.

Lidé si mohou prohlédnout například plastiky zachycující cestovatelskou dvojici, portréty i kresby inspirované cestami Hanzelky a Zikmunda. “Jde o české autory kromě obrázku, který dostal Zikmund při návštěvě Habeše, dnešní Etiopie, v roce 1947. Ještě je zde jeden portrét, který nakreslil ruský umělec v roce 1963,” uvedla kurátorka. Do kreslení, malování či modelování se mohou pustit také návštěvníci výstavy. Vystavena je také drátěná konstrukce vozu Tatra, která vznikla na objednávku pro dřívější výstavu věnovanou Zikmundovi v nedalekých Napajedlech.

 

zikmund s kamerou

Zikmund, který ve Zlíně žije, na výstavu také zapůjčil několik obrazů ze své vily. Nechybí ani portrét Zikmunda coby patnáctiletého chlapce z roku 1934, jehož autorem byl jeho starší kamarád. Promítá se také smyčka složená ze stovky fotografií. “Začíná to křestním listem, první fotografií ani ne ročního Zikmunda. Jsou tam fotografie ze soukromí, rodinné, z cest, oficiální, s přáteli,” uvedla kurátorka.

 

 

Hanzelka (1920 až 2003) a Zikmund podnikli první cestu v letech 1947 až 1950. Navštívili spolu více než osmdesát zemí, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo. Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim bylo zakázáno cestovat i publikovat. Po pádu komunistického režimu se Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku.

JJ, ČTK, foto: Česká pošta

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Muzeum s řadou zajímavých expozic, pod které, mimo jiné, spadá Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Muzeum motocyklových závodů

    Muzeum motocyklových závodů, které mají ve městě více než osmdesátiletou tradici: V polovině května se pravidelně v Hořicích na přírodním okruhu konají motocyklové závody 300 zatáček Gustava Havla.

    Hořice na Jičínsku , Královéhradecký kraj

    www.museumcrr.cz
  • Muzeum Kouzlo starých časů

    Více než sto viktoriánských a edwardiánských oděvů, doplňků a kuriozit z celého světa na jednom místě.

    Praha 1, Hlavní město Praha

    www.muzeumkouzlostarychcasu.cz...
  • Muzeum panenek a medvídků

    Muzeum se sbírkou panenek a medvídků od roku 1840.

    Troskovice, Liberecký kraj

    www.muzeumpanenek.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky