VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Výstava v NTM nabídne Králův design strojů i kinetické hračky

Sberatel.info

5. dubna, 2017

Svatopluka Krále, průkopníka českého průmyslového designu, připomene expozice v Národním technickém muzeu (NTM) v Praze. Výstava v Malé galerii expozice Architektury, stavitelství a designu Krále do 1. října ukáže jako mezinárodně uznávaného výtvarníka i tvůrce kinetických hraček. Výstavy jeho tvorby jsou velmi populární v zahraničí a to až do té míry, že jednu celou nepojištěnou výstavu si ve Finsku po jejím skončení někdo naložil do auta a už nevrátil.

“Výstava s názvem Svatopluk Král – hra (s) technikou je první retrospektivní prezentací Královy tvorby a důležitých životních momentů. V jediném výstavním prostoru představí oba ‘tvůrčí světy’ tohoto pozoruhodného autora, jeho práci designéra obráběcích strojů i tvorbu kinetických objektů,” uvedl při příležitosti dnešního slavnostního zahájení výstavy její autor Jiří Hulák, vedoucí oddělení průmyslového designu NTM.

Ve sbírce průmyslového designu NTM se nachází doklady historie československého průmyslového designu, které Král muzeu daroval, stejně jako mnoho jeho hraček. Nová výstava představí návštěvníkům celé jeho dílo. Letos bude také ve spolupráci NTM a vydavatelství Mladá fronta vydána Králova první monografie. Oceňovaný designér Král je původcem nebo spolupůvodcem téměř tří desítek patentů. I ve svých 90 letech se stále věnuje kresbě a literární tvorbě.

Svatopluk Král patří v mezinárodním měřítku k průkopníkům racionálního designérského řešení technických výrobků, formálně se projevujícího hranatými tvary. Od 40. do počátku 90. let pracoval jako konstruktér a designér obráběcích strojů. Jako zaměstnanec Výzkumného ústavu obráběcích strojů a obrábění (VÚOSO) v Praze-Libni se stal garantem tvarového řešení výrobků všech závodů Továren na obráběcí stroje. Pod jeho vedením dostaly vyráběné stroje jednotný design barev, ovladačů a znaků. Nový design umožnil také nová dispoziční řešení obráběcích strojů a další strojírenské techniky.

Král vedl při VÚOSO 25 let specializovaný designérský ateliér a se svými spolupracovníky se zaměřil na problematiku tvarového a ergonomického pojetí strojů bez manuální obsluhy, designu výrobních systémů, linek a hal nebo ‘humanizaci’ pracovního prostředí.

Paralelně se zabýval malbou včetně experimentálních technik a od 70. let věnoval volný čas tvorbě kinetických zvukových objektů a hraček, které obdivovali děti i dospělí na výstavách v tuzemsku i v zahraničí. Stovka hraček je dnes uložena v NTM, mnohé z nich putovaly 17 let po výstavách v Kanadě a dalších zemích.  Mnoho dalších hraček bylo rozdáno do ústavů nebo přímo dětem. Některé si návštěvníci mohou na výstavě vyzkoušet.

(čtk, foto czechdesign.cz)

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Zámek Opočno

    Muzeum se sbírkou zbraní.

    Opočno, Královéhradecký kraj

    https://www.zamek-opocno.cz/cs/o-zamku/e...
  • Muzeum lázeňských pohárků

    "V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků, které byly vyrobeny mezi lety 1780 a 1960 s tím, že naprostá většina té sbírky pochází z let 1800 až 1945. Vystavujeme je v šesti místnostech celkem na 480 čtverečných metrech," popisuje expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny. Návštěva muzea stojí 75 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Železniční muzeum

    Muzeum se sbírkou historických vozidel.

    Zlonice, Středočeský kraj

    zmzlonice.draha.net/
  • Filmové muzeum Milana Wolfa

    Muzeum se sbírkou vzácných kinematografických exemplářů. e-mail: [email protected]

    Praha, Hlavní město Praha

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky