VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Lihovar v Těšeticích obnovil výrobu nejstarší české whisky. Zatím vyrábí hlavně pro sběratele

Sberatel.info

30. května, 2019

Výrobu nejstarší původní české whisky King Barley obnovil v lihovaru v Těšeticích u Olomouce podnikatel Jiří Omelka, který se loni stal jeho novým provozovatelem. Hanácká whisky se v těšetické pálenici vyráběla od roku 1973 pod hlavičkou lihovarnické a konzervárenské firmy Seliko Olomouc. Produkci oblíbeného destilátu přerušila po roce 2000 neúspěšná privatizace a následný krach Selika.

Jiří Omelka před časem koupil ochrannou známku King Barley. V těšetickém lihovaru s novým názvem TŌSH byly vyrobeny zatím první stovky litrů whisky King Barley, které už zrají v letitých sudech z éry podniku Seliko. “Whisky připravujeme podle původního receptu a na původní výrobní technologii. Jedinou změnou je, že používáme výrazně více nakouřený slad,” uvedl Omelka.

Obnovená produkce whisky King Barley nebude v příštích letech dosahovat úrovně z dob největší slávy, kdy v těšetických sklepech zrály ve stovkách sudů desetitisíce litrů destilátu. “Zatím plánujeme, že budeme mít ve sklepě zásoby ve zhruba stovce sudů,” podotkl Omelka. Objem budoucích zásob whisky King Barley odhadl přibližně na 10.000 litrů.

Původní whisky King Barley byla v prodeji jako minimálně šestiletý destilát a na tuto tradici chce Omelka postupně navázat. “Loni byly stáčeny první malé lahvičky s ročním destilátem určené hlavně pro sběratele. Příští rok bude nabídnut tříletý destilát. Naši King Barley jsme už představili na přehlídce Whisky festival v Malé Morávce a chlapi nám ji pochválili,” uvedl Omelka, který chce whisky King Barley prodávat hlavně prostřednictvím velkoobchodů.

původní whisky

Těšetický lihovar podle Omelky zároveň připravuje produkci jednosladové whisky z nenakouřeného sladu. “Ne všichni milovníci whisky mají rádi aroma kouře. Chceme mít v nabídce dva výrobky, aby si lidé mohli vybrat,” řekl.

Omelka se společníkem otevřel v roce 2014 v Chomoutově u Olomouce malý pivovar Chomout. “Whisky má s pivem hodně společného. Základní surovinou je dobrý slad. A na Hané se produkují ty nejlepší slady, takže kde jinde by se whisky měla vyrábět,” zdůvodnil Omelka rozhodnutí obnovit výrobu King Barley.

Těšetický lihovar vybudoval expozici zaměřenou na historii místní produkce whisky a dalších lihovin. “Pořádáme exkurze s výkladem, takže lidé si můžou přijít lihovar prohlédnout a samozřejmě ochutnat naši produkci,” řekl Omelka.

Historie první originální československé whisky King Barley se datuje od roku 1973, kdy tehdejší národní podnik Seliko Olomouc zahájil rekonstrukci těšetické pálenice pro zkušební výrobu whisky destilátu. Na začátku 80. let byla v Těšeticích zahájena výroba další whisky s názvem Gold Cock, kterou nyní vyrábí firma Rudolf Jelínek.

Těšetická palírna před časem obnovila i produkci bylinného likéru Jakamarus, který rovněž vyrábělo Seliko. Likér nedávno získal stříbrnou medaili na mezinárodní přehlídce destilátů v Londýně. Omelka se bude snažit toto ocenění využít při průniku na zahraniční trhy.

ČTK, jj, foto: King Barley, www.whiskyminibottles.eu

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum českého ráje v Turnově

    Muzeum, které mimo jiné vlastní jednu z největších sbírek drahých kamenů v České republice.

    Turnov, Liberecký kraj

    www.muzeum-turnov.cz/...
  • Železniční muzeum a výtopna

    Muzeum se sbírkou parních lokomotiv.

    Jaroměř, Královéhradecký kraj

    www.vytopnajaromer.cz/...
  • Muzeum Jawa v Rabakově na Mladoboleslavsku

    Soukromé muzeum motocyklů Jawa a všeho kolem nich.

    Rabakov, Středočeský kraj

    www.jawa-muzeum.cz/
  • Technické muzeum v Brně

    Muzeum, které se zaobírá technikou od hodinových součástek až po letadla.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky