VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nedávno objevený Čapkův obraz se vydražil za 2,7 milionu korun

Sberatel.info

19. května, 2016

Obraz Josefa Čapka Venkovský hřbitov, který byl dlouhá léta v soukromé sbírce a téměř sto let ho veřejnost nespatřila, se na dnešní aukci v Praze prodal za 2,7 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla o sto tisíc nižší. ČTK to řekl Albert Trnka z aukční síně European Arts. Čapkův aukční rekord tak stále drží obraz V červnu (Kraj), přiklepnutý letos v březnu za 14,1 milionu korun. Za 6,6 milionu korun se dnes vydražil obraz Sedící dívka od Emila Filly.

Venkovský hřbitov je na druhé straně obrazu Konvalinky signovaného Josefem Čapkem, který byl loni objeven v soukromém majetku v Praze. “Majitel obrazu se rozhodl k prodeji a Konvalinky odnesl do naší aukční síně, kde jsme se začali zabývat zadní stranou díla. Z rentgenů pořízených v Národní galerii bylo totiž patrné, že se pod černou barvou nachází velmi zajímavá malba,” uvedl Trnka.

Restaurátoři po sejmutí plátna z napínacího rámu nalezli signaturu a dataci J. Č. 1921, dílo tedy pochází z velice ceněného Čapkova období a obraz by mohl mít spojitost se skupinou Devětsil. Pod nánosem černé barvy pak našli obraz. “Na rozkvetlé louce vpředu je ztvárněn rok života jako jaro, léto, podzim a zima. Ústředním motivem obrazu je místo odpočinku a klidu, nad kterým se střídá den a noc obklopující cestu na věčnost, která je znázorněna jako šipka k nebesům. Celé dílo je nádhernou alegorií věčnosti lidského života,” popsal Trnka.

Z meziválečného období je také Fillova Sedící dívka, která původně pochází z významné brněnské sbírky Františka Venery. Pod vlivem přátelství s Jindřichem Štyrským se Filla v době, kdy tento obraz vznikl, dostal ve své tvorbě až na pomezí surrealismu.

Na 6,6 milionu korun se dnes Fillova Sedící dívka dostala z vyvolávací ceny 5,2 milionu korun. Fillovým aukčním rekordem je obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 milionu korun.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky