VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nedávno objevený Čapkův obraz se vydražil za 2,7 milionu korun

Sberatel.info

19. května, 2016

Obraz Josefa Čapka Venkovský hřbitov, který byl dlouhá léta v soukromé sbírce a téměř sto let ho veřejnost nespatřila, se na dnešní aukci v Praze prodal za 2,7 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla o sto tisíc nižší. ČTK to řekl Albert Trnka z aukční síně European Arts. Čapkův aukční rekord tak stále drží obraz V červnu (Kraj), přiklepnutý letos v březnu za 14,1 milionu korun. Za 6,6 milionu korun se dnes vydražil obraz Sedící dívka od Emila Filly.

Venkovský hřbitov je na druhé straně obrazu Konvalinky signovaného Josefem Čapkem, který byl loni objeven v soukromém majetku v Praze. “Majitel obrazu se rozhodl k prodeji a Konvalinky odnesl do naší aukční síně, kde jsme se začali zabývat zadní stranou díla. Z rentgenů pořízených v Národní galerii bylo totiž patrné, že se pod černou barvou nachází velmi zajímavá malba,” uvedl Trnka.

Restaurátoři po sejmutí plátna z napínacího rámu nalezli signaturu a dataci J. Č. 1921, dílo tedy pochází z velice ceněného Čapkova období a obraz by mohl mít spojitost se skupinou Devětsil. Pod nánosem černé barvy pak našli obraz. “Na rozkvetlé louce vpředu je ztvárněn rok života jako jaro, léto, podzim a zima. Ústředním motivem obrazu je místo odpočinku a klidu, nad kterým se střídá den a noc obklopující cestu na věčnost, která je znázorněna jako šipka k nebesům. Celé dílo je nádhernou alegorií věčnosti lidského života,” popsal Trnka.

Z meziválečného období je také Fillova Sedící dívka, která původně pochází z významné brněnské sbírky Františka Venery. Pod vlivem přátelství s Jindřichem Štyrským se Filla v době, kdy tento obraz vznikl, dostal ve své tvorbě až na pomezí surrealismu.

Na 6,6 milionu korun se dnes Fillova Sedící dívka dostala z vyvolávací ceny 5,2 milionu korun. Fillovým aukčním rekordem je obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 milionu korun.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Filatelistický veletrh Ulm

    Největší akce zaměřená na filatelii v Německu.

    24.10.2024 - 26.10.2024

    Ulm, Německo

    https://briefmarken-mess...
  • vánoční veletrh Sběratel

    Největší předvánoční setkání sběratelů známek, mincí, bankovek, pohlednic a dalšího sběratelství.

    22.11.2024 - 23.11.2024

    Praha , Česká republika

    www.sberatel.info/vanoce...
  • Šperky a kameny

    Veletrh zaměřený na autorské šperky, minerály, fosilie a věci pro vlastní tvoření.

    30.11.2024 - 30.11.2024

    Praha, Česká republika

    www.sperkyakameny.eu
  • Celostátní sběratelské setkání v Hradci Králové

    Velké setkání sběratelů všech oborů v KD Střelnice.

    22.12.2024 - 22.12.2024

    Hradec Králové, Česká republika

    www.burzavhradci.cz
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Minipivovar a hotel Belveder s pivovarnickým muzeem

    Přijeďte ochutnat železnorudské pivo do hotelu, jehož majitel je velkým přítelem Klubu sběratelů kuriozit a tím i všech sběratelů.

    Železná Ruda, Plzeňský kraj

  • Muzeum vltavínů

    Muzeum se sbírkou unikátních drahokamů.

    Český Krumlov, Jihočeský kraj

    www.vltaviny.cz/
  • Muzeum miniatur

    Muzeum se sbírkou mikrominiatur.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.muzeumminiatur.cz/...
  • Muzeum tajných spolků

    "Muzeum schraňuje artefakty týkající se tajných spolků, zejména svobodných zednářů, ale i některých dalších. Je to zhruba 700 exponátů, které sesbíral majitel muzea v nejrůznějších zemích Evropy, Spojených států a Latinské Ameriky. Návštěvník uvidí základní dokumenty, certifikáty, diplomy, uniformy nebo obřadní oděvy zednářských spolků i literaturu týkající se ezoterických nauk," vysvětluje průvodce Petr Berka. Podobných muzeí je v celém světě pouze sedm. V rámci výkladu se návštěvník může dozvědět také to, jak do tajných spolků vstoupit. Vstupné do muzea je 150 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky