VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sportovní nadšenec z Tanvaldu místo podpisů sbírá dresy

Sberatel.info

16. března, 2016

Podpisy slavných sportovců sbíral dlouhá léta Jaroslav Hoffmann z Tanvaldu. Ve sbírce jich má přes 5000, od roku 2001 ale vytváří jinou kolekci. Přes fotbalisty nebo rozhodčí se snaží získávat dresy, v nichž hráči odehráli nějaký zápas. Zatím jich má 207, mezi nimi je i dres Robina van Persiho, když ještě působil v Manchesteru United.

“Spíše mám ale české hráče. Hodně si vážím gólmanských,” uvedl. Má dresy brankáře Vaclíka ze Sparty i Basileje, sparťanský, liberecký a plzeňský dres Marka Čecha a v jeho kolekci nechybějí ani Koubek, Špit, Laštůvka, Vaniak, Zlámal, Bolek nebo Hauzr.

První dres získal od útočníka Jana Nezmara. V listopadu 2001 v něm tento fotbalista odehrál odvetu druhého kola Poháru UEFA a dvěma góly zařídil postup Liberce přes španělskou Vigu. Z tehdejší spanilé jízdy Slovanu pohárovou Evropou má i památku na Jana Kollera, který v té době působil v německém Dortmundu. “Dres to sice není, ale je to nátělník, který měl pod ním,” uvedl Hoffmann, který se jako soukromník živí zedničinou.

Fotbalisty zná díky tomu, že nechybí prakticky na žádném ligovém zápase Liberce, Jablonce a Mladé Boleslavi. Pořizuje při nich fotografie, dává je hráčům a na oplátku chce po nich dresy. “Někdo mi je dá po deseti, jiný po sto fotografiích. Třeba od Štajnera se mi ale dres nepodařilo získat. Stejně jako od Řepky,” uvedl. Nejvíce dresů má z Liberce, zhruba 40 až 50. Početná je i sbírka dresů mladoboleslavských hráčů, dresy Jablonce se mu moc získávat nedaří. Fotbalisty, kteří prošli tímto klubem, tak “má” v dresech jiných klubů. Horvátha z jeho působení v Japonsku nebo Plzně, Pekharta z Norimberku, Čížka psaného azbukou v dresu moskevského Spartaku nebo Lafatu v národním a sparťanském dresu. “Naposledy se mi podařilo získat asi před měsícem dres Kopice, když přijel s Plzní,” uvedl sběratel.

Ve sbírce má minimálně po jednom dresu od všech českých prvoligových klubů, nejtěžší asi bylo získat suvenýr od Bohemians 1905, klubu z pražských Vršovic. “Byl to jeden z mála, za který jsem zaplatil. Jako 200. jsem ho získal v létě,” vylíčil. Občas se mu stane, že slíbený dres získá někdo jiný. “Třeba při děkovačce, když v euforii hráč hodí dres divákům. To mě pak může trefit šlak,” uvedl.

Dresy získává nejen od fotbalistů, ale i rozhodčích, které také fotografuje. “Lidé jim nadávají, já jsem s nimi ale kamarád. Nemají to jednoduché,” řekl. Občas mu rozhodčí přivezou nějaký dres, když pískají na mezinárodní scéně. Díky nim má i van Persiho. “Získal jsem od nich i dres Olympique Marseille, Rapidu Vídeň, Standardu Lutych, Porta nebo maďarské reprezentace,” vypočetl.

Sbírání dresů nyní před podpisy preferuje. “Dříve, když jsem napsal deset dopisů s žádostí o autogram, tak na devět přišla odpověď. Dnes už odpoví málokdo,” uvedl. Fotografie s podpisy má ve 12 šanonech, a to nejen fotbalistů, ale i dalších slavných sportovců. Má i legendy hokeje Gretzkyho, Lemieuxe, Gordieho Howa nebo tenistu Johna McEnroe. Od něj získal i tričko. “Asi toho poslal více, bylo to ale ještě za komunistů a při celní kontrole obálku někdo rozdělal a vzal. To se stávalo často,” zavzpomínal. Příjemně ho překvapil před zhruba 40 lety fotbalový mistr světa, Brazilec Rivelino. “Dostal jsem od něj nejprve fotografii s podpisem a o pár měsíců později i přání k Vánocům a Novému roku,” dodal.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

  • Retro Auto Muzeum Strnadice

    Muzeum automobilů ve Strnadicích na Benešovsku, zaměřené na poválečné vozy především ze zemí někdejšího východního bloku.

    Strnadice, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com...
  • Muzeum historických motocyklů a jízdních kol

    Muzeum se sbírkou historických motocyklů.

    Kašperské hory, Plzeňský kraj

    www.sumava.net/khory/motomuzeum/...
  • Muzeum krajky a prodejní galerie

    Muzeum se sbírkou krajek.

    Vamberk, Královéhradecký kraj

    www.vkrajka.cz/cz/muzeum-krajk...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky