VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

„Strašné je pití, ale žízeň je strašnější!“ Vlčnovské muzeum pálenic zahájilo jubilejní desátou sezonu

Sberatel.info

17. května, 2019

Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově na Uherskohradišťsku zahájilo jubilejní desátou sezonu. Návštěvníkům ukazuje desítky rozmanitých destilačních přístrojů různého stáří. Řadu z nich zabavila policie při zátazích zaměřených na nelegální výrobu alkoholu. Muzeum má zájem i o další destilační přístroje a jejich součásti, dobové fotografie a dokumenty související s pálením, říká Pavel Princ ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti, které vlčnovské muzeum spravuje.

Vlčnovské muzeum, které loni navštívilo zhruba 6000 lidí, se podle něj snaží expozici rozšiřovat. “Získat nový destilační přístroj je však mnohdy otázkou náhody a štěstí,” uvedl Princ. Přesto se čas od času do sbírek muzea neobvyklý destilační aparát, případně jeho součást, dostane. V minulosti to byly například rarity v podobě mobilní pálenice vyrobené z pračky nebo umakartová linka s křivulemi, která sloužila jako černá pálenice v panelovém domě.

cedule

Kromě pálenic, archivních fotografií, dokumentů o historii destilování alkoholu, vinět pálenek, starých sklenic,  živnostenských listů páleničářů  a reklam (jako je zobrazený reklamní plakát poukazující na preventivní účinky požívání borovičky proti tyfové nákaze z roku 1926) nabízí muzeum také Archiv chuťového poselství budoucím generacím. Ten obsahuje vzorky slivovice již ze čtyř ročníků slováckých koštů. V roce 2012 ovládl takzvaný Superkošt v Uherském Hradišti Josef Urbánek z Bojkovic, v roce 2014 Stanislav Radoch z Ostrožské Lhoty a v roce 2016 Josef Niesner ze Salaše.

Nově byla do archivu uložena slivovice vítěze koštu z loňského roku, kterým se znovu stal Niesner. “Vítězný vzorek durancie 2015 pochází z panenské úrody mého nového sadu na Salaši. Všechny vysázené stromy v tomto sadu jsou produktem mých generačních stromů,” uvedl Niesner. Loni v Uherském Hradišti uspěl mezi 124 vzorky, které ovládly více než 50 obecních a regionálních koštů na Slovácku.

foto hlavní

Kromě vítězných vzorků ze Superkoštu archiv uchovává například také stoletou vlčnovskou slivovici. Muzeum lidových pálenic je od dubna do října otevřeno v pondělí až pátek od 9:00 do 17:00 po předchozím objednání, o víkendech je otevřeno od 13:00 do 17:00, objednání není nutné. Více zde  – http://www.slovackemuzeum.cz

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky