VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Výstava o fenoménu korzování v Brně představí i hůl vytvořenou speciálně pro Rolling Stones

Sberatel.info

3. dubna, 2017

Atmosféru brněnských promenád, na které se v neděli vydávali lidé za Rakouska-Uherska nebo první republiky, připomíná výstava Nedělní korzo na brněnském hradu. Páteří výstavy je sbírka vycházkových holí takzvaných špacírek. Zahrnuje mimo jiné jednu z holí ve tvaru ženy, kterou město Brno věnovalo v roce 2007 skupině The Rolling Stones během její návštěvy v moravské metropoli.

Výstava je rozdělena podle období od konce 18. století až po současnost a představuje fenomén korzování až po rozvoj turismu. Velká část expozice je věnována vycházkovým holím. ČTK to sdělil kurátor výstavy Pavel Košťál.

Návštěvníci si mohou prohlédnout módní doplňky a desítky osobních předmětů převážně z 19. století. Expozice zahrnuje věci, které na nedělní vycházky nosili muži i ženy, například vějíře, rukavice, hodinky, zdobené dýmky nebo tabatěrky. K vidění je ale například i dobový kávovar. Hlavní část výstavy však tvoří 61 holí sběratele Šimona Ryšavého. “Hole se používaly ke korzování. Byl to módní doplněk, který mnohdy byl i finančně náročný,” řekl Ryšavý, jehož sbírka čítá stovky takzvaných špacírek, které používali nejen páni, ale i dámy nebo děti. Mezi speciální vystavené hole patří obranné hole s bodákem, hůl, jejíž součástí je deštník, nebo sedací hůl. Všechny špacírky jsou originální a většina z nich má stříbrnou hlavu. Zájemci uvidí i jednu z pěti holí ve tvaru ženy se znakem Brna, kterou město věnovalo skupině The Rolling Stones při její návštěvě v roce 2007.

Kromě těchto předmětů obsahují výstavní prostory fotografie a dobové záběry parků, kde o nedělích lidé korzovali, například Františkov (dnes Denisovy sady), Lužánky nebo park na Kolišti. “Byla to oáza klidu se spoustou soch, stánků s občerstvením nebo altány s hudbou,” uvedl Košťál. Expozice zahrnuje i vycházkovou obuv a výbavu turistů z konce 19. století, zaposlouchat se lidé mohou do dobové hudby nebo si přivonět k některým exponátům.

Nedělní korzo je otevřeno návštěvníkům od úterý do neděle a potrvá do 21. května. Vstupné je 50 korun.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Mezinárodní veletrh Sběratel

    26. ročník mezinárodního veletrhu poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalšího sběratelství. Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Více než 220 vystavovatelů z 35 zemí a 10 000 návštěvníků z celého světa. Možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky od nezávislých znalců z profesních organizací jako je Svaz českých filatelistů nebo Česká numismatická společnost.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.sberatel.info/podzim...
  • Trading Expo & Alternativní investice

    Profesionálové a špičkoví odborníci v různých investičních oblastech mají za úkol na konferenci Trading Expo & Alternativní investice představit svůj obor zájemcům o alternativní investice tak, aby vzbudili jejich pozornost a přispěli k jeho popularizaci. A jejich rady a postřehy budou, vzhledem k aktuální inflační vichřici, letos o to cennější. O čem se bude mluvit? Poštovní známky, mince, nemovitosti, veteráni, drahé kovy, drahé kameny a další…

    07.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.tradingexpo.cz
  • Vinyl & Stereo Expo

    Největší podzimní akce pro sběratele vinylových desek, CD, kazet a hudebních memorabilií. Veletrhu se účastní prodejci z České republiky i ze zahraničí, například z Německa, Rakouska nebo Francie, kteří do Prahy stejně jako v minulých letech přivezou špičkový sběratelský materiál, raritní desky nebo signovaná alba. Součástí akce je také speciální sekce věnovaná jen metalové hudbě Rock & Metal Market.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.vinylexpo.cz
  • Minerály a drahé kameny

    Chcete výhodně nakoupit drahé kameny, minerály, šperky nebo jen získat inspiraci pro vaše domácí tvoření? Navštivte prodejní veletrh Minerály a drahé kameny, kde najdete několik desítek obchodníků z celé Evropy.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.mineralyadrahekameny...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum krajky a prodejní galerie

    Muzeum se sbírkou krajek.

    Vamberk, Královéhradecký kraj

    www.vkrajka.cz/cz/muzeum-krajk...
  • Veteran arena

    Muzeum se sbírkou historických automobilů a techniky.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.veteranarena.cz/cs/...
  • Filmové muzeum Milana Wolfa

    Muzeum se sbírkou vzácných kinematografických exemplářů. e-mail: [email protected]

    Praha, Hlavní město Praha

  • Muzeum Kouzlo starých časů

    Muzeum se sbírkou historických oděvů a doplňků z roku 1850 - 1930.

    Praha - Zbuzany, Hlavní město Praha

    www.kouzlostarychcasu.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky