VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na Přírodovědecké fakultě budou vystaveny mapy bitvy o Maltu

Sberatel.info

19. července, 2016

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy na pražském Albertově se dnes uskuteční vernisáž netradiční výstavy, která představí čtyři verze unikátní renesanční mapy Velkého obležení Malty z roku 1565. Fanoušci historie si expozici, kterou provázejí videoprezentace a další zajímavosti o slavné bitvě o Maltu, mohou přijít prohlédnout až do konce srpna.

Výstava nazvaná Siege maps: keeping memory safe (Mapy obležení jako záchrana paměti) má podle autorů zároveň podpořit česko-maltskou přihlášku do mezinárodního Registru programu Paměť světa světového dědictví UNESCO.

Z 350 celkově zapsaných památek zatím tvoří kartografické dokumenty pouhá čtyři procenta. Zda bude památka přijata, bude známo příští rok v červnu. Česko má již v registru pět zápisů.

Tři vystavené verze mapy bitvy (první, třetí a čtvrtá) pocházejí z kartografických sbírek National museum of Fine Arts na Maltě. Druhá verze byla nalezena Josephem Schirem díky digitalizovaným a zveřejněným mapám v Mapové sbírce Přírodovědecké fakulty.

V současnosti jde podle pořadatelů o jediný dochovaný výtisk v euro-amerických sbírkách. Díky tomu mohl být po 450 letech znovu sestaven celý cyklus válečného zpravodajství z rozhodující bitvy o Maltu.

V květnu 1565 zaútočilo na Maltu turecké vojsko s 40 tisíci muži. Proti nim stálo pouhých 540 maltských řádových rytířů a osm tisíc Malťanů a evropských žoldnéřů. Přestože přesila byla obrovská, podařilo se po čtyřech měsících obléhání Turky porazit. Autorem map byl Giovanni Francesco Camocio (1501-1575). Nejenže rychle a účinně informovaly Evropu o stavu obležení, ale především jako první přinesly zprávu o prohře Turků.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky