VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

„Kbelíčky sbírám jen takové, které si sám koupím a jejichž obsah sám sním,“ říká sběratel, který vystaví svou unikátní sbírku na letošním veletrhu Sběratel

Sberatel.info

25. srpna, 2019

Že se dá sbírat téměř všechno, dokazuje sběratel Jindřich Jirásek ze Starého Rožmitálu. Kromě provozování Cvokařského muzea a sbírání historických hřebů a hřebíků se mu na chalupě rozrůstá sbírka kbelíčků od jednokilových jogurtů. Není třeba dodávat, že sbírka zabírá dost místa a ještě navíc je náchylná na průvan či stačí, aby se o prázdné a lehounké plastové kbelíčky otřela kočka a pečlivě srovnané sloupce se zřítí jako onen domeček z karet. A pak nezbývá nic jiného, než každý kbelíček vzít do ruky a najít k němu odpovídající víčko.

Obligátní otázka na začátek. Jak jste k tomuhle koníčku přišel?

Mám rád mléčné výrobky a jogurty zvlášť. A když jsem asi před pěti lety objevil v obchodech jednokilové kbelíčky s ouškem, začal jsem je kupovat. Po vyjezení obsahu jsme s manželkou kbelíčky používali jako vhodný obalový materiál například pro převážení hotových jídel na chalupu. A když už jsme měli kbelíčků víc, napadlo mě, že by nebylo od věci je sbírat.

Kolik kbelíčků za pět let máte ve sbírce?

K tomuhle měsíci přesně 240, každý jiný.

Sběratel sbírka muzeum kýblíčky 1

To jste snědl už téměř dva a půl metráku jogurtu?

Ano. A ještě mnohem víc. Když nemohu dlouho objevit nový obal, kupuji si ty, co už mám ve sbírce a s manželkou je používáme, už víte na co, že? Nutno, ale přiznat, že ne všechny kilové kbelíčky jsou od jogurtu. Někteří výrobci, jako třeba v Německu už do nich dávají bavorskou hořčici nebo puding, mléčnou rýži, směs na bramborák, u nás zase zakysanou smetanu či lískooříškovou pomazánku, v Polsku tvaroh nebo v Egyptě zmrzlinu. Obalů od takovýchto výrobků, které jsme také spotřebovali v domácnosti, mám ve sbírce asi 10 procent.

Jestli tomu dobře rozumím, tak máte zásadu, že kbelíček musí mít obsah tisíc gramů.

Přesně tak, jiná gramáž, i když by kbelíček byl sebehezčí, do mé sbírky nepatří. A to, že drtivá většina kbelíčků je od jogurtů, je dáno tím, že tyto obaly používají především mlékárny a především na jogurt.

Sběratelé jsou známí, že se snaží sbírat systematicky, sami si vytvářejí i katalogy. Děláte to také? Předpokládám totiž, že asi nikdo jiný u nás, možná i ve světě, kbelíčky od jednokilových jogurtů nesbírá.

 Předesílám, že kbelíčky sbírám jen takové, které si sám koupím a jejichž obsah sám sním. Takže sbírka je omezena na Česko a pak na okolní země, kam je snadné dojet nakoupit či na země, kde jsem byl na dovolené. Přesto pár zajímavostí jsem už objevil. Nejrozmanitější výběr jogurtů jak co do počtu druhů, tak mlékáren je patrně v Německu. Například jen z mlékárny v Ulmu mám pod značkou Weideglück kbelíčky od 25 různých jogurtů. Mlékárna také experimentuje s novýni recepturami. Už jste například slyšel o švestkkoskořicovém jogurtu či o jogurtu s meruňkovými knedlíky?

Sběratel sbírka jednokilové kbelíčky kýblíčky 1

Kdo má nejpoutavější design?

Zajímaví jsou Řekové. Nejen tím, že mlékárna Kri Kri dává na trh série kbelíčků, na nichž jsou recepty, jakým vším možným způsobem lze jogurt v kuchyni použít, ale také tím, že řecký motiv využívají na svých výrobcích zahraniční mlékárny. Populární tzv. řecký jogurt či jogurt řeckého typu, ať už je vyrobený kdekoli, má většinou na obalu obrázek z ostrova Santorini. Ostatně návštěvníci nadcházejícího veletrhu Sběratel se o tom mohou sami přesvědčit.

Vy budete sbírku vystavovat na veletrhu?

A proč ne? Připravil jsem sice jen necelou polovinu, ale věřím, že zaujme. Ostatně si myslím, že sbírání kbelíčků od jogurtů je jedním z mála sběratelských oborů, který nejen kultivuje duši, ale také prospívá zdraví.

 

 

Chcete také začít sbírat kyblíčky od jogurtů a nevíte jak na to? Pište na – [email protected].

Red, foto: archiv Jindřich Jiráska

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Cvokařské muzeum

    Muzeum se sbírkou hřebíků a cvočků.

    Rožmitál pod Třemšínem, Středočeský kraj

    www.staryrozmital.cz/...
  • Muzeum historických motocyklů v Železné Rudě

    Muzeum s bohatými sbírkami a pobočkou v Bečově nad Teplou

    Železná ruda, Plzeňský kraj

  • Moravské zemské muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.mzm.cz/numismaticke-oddeleni/...
  • Muzeum cukříků

    Muzeum se sbírkou sáčkových cukrů. tel.: 244 472 947

    Praha - Kamýk, Hlavní město Praha

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky