VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nejstarší filatelistická společnost světa oslaví kulaté narozeniny na mezinárodní výstavě Stockholmia 2019. K vidění bude mimo jiné nejdražší dopis světa

Sberatel.info

24. května, 2019

Mezinárodní filatelistická výstava Stockholmia 2019 připomene od 29. května do 2. června 150 let od založení Královské filatelistické společnosti v Londýně. Mezi exponáty členů společnosti budou i dva z České republiky.

Londýnská Královská filatelistická společnost (The Royal Philatelic
Society London) je nejstarší filatelistickou společností na světě.
Založena původně jako The Philatelic Society London dne 10.4. 1869. “Royal” pak bylo přidáno se svolením krále Edwarda VII r. 1896, prvního filatelisty v královské rodině. Jako první prezident, nyní již Royal Society, stanul v jejím čele téhož roku budoucí anglický král Jiří V., který nastoupil na trůn v roce 1910.

image_95_WorldPhilatelicExhibition2019AB

H.M. Konung Carl XVI Gustaf / HM King Carl XVI Gustaf, Fotografiet taget inför H.M. Konungens 70-årsdag, 30 april 2016.

Patronkou společnosti je nyní královna Alžběta, jež je také majitelkou jedné z největších filatelistických sbírek na světě, v hodnotě cca 400 milonů liber. Část její sbírky bude na Stockholmii vystavena v Síni slávy.

 

žlutá převrácená

Hlavními lákadly jsou ale slavné filatelistické rarity „The Golden Colour Error“ –  unikátní švédský chybotisk 3 Skilling Banco Yellow plus tzv. „The Bordeaux Cover“.

bordeaux cover

Dopis ze 4. října 1847, kterým firma Edward Francis & Co z Port Louis na
ostrově Mauritius potvrzuje obchodníkům s vínem z Ducan & Lurgnie z
francouzského Bordeaux objednávku 30 sudů vína. Dopis cestoval přes
Anglii a nese Post Office One Penny a zejména Post Office Two Pence, což z něj dělá jednu z nejslavnějších a nejvýznamnějších filatelistických rarit. Až do roku 2014 byl po celých 20 let nejdražší prodanou filatelistickou položkou. I dnes je považován rozhodně za nejdražší dopis světa, jehož cena je odhadována na osm milionů euro.

Výstavu, nad kterou převzal záštitu švédský král Carl XVI Gustaf (na obrázku), bude provázet také veletrh, kterého se účastní přes 50 aukčních
domů a předních obchodníků z celého světa.

Jedna z poštovních známek vydaná Švédskou poštou k výstavě zobrazuje britský parník „Scandinavian“, který začal v roce 1852 přepravovat poštovní zásilky mezi britským Hullem a švédským Gothenburgem.

Jedna z poštovních známek vydaná Švédskou poštou k výstavě zobrazuje britský parník „Scandinavian“, který začal v roce 1852 přepravovat poštovní zásilky mezi britským Hullem a švédským Gothenburgem.

Na výstavě se koná rovněž velká mezinárodní aukce poštovních známek aukčních domů Heinrich Köhler, Corinphila, H.R. Harmer a John Bull, které jsou sdruženy ve společnosti Global Philatelic Network, plus celá řada
seminářů a setkání filatelistických klubů a společenské akce.

 

 

 
David Kopřiva 2Akce se účastní i česká delegace, a to pod hlavičkou Prestige
Philately Club Prague, který spojuje významné sběratele, experty a
investory ve filatelii. Tento klub, založený 28.10. 2018, zde bude zastoupen svými předními členy v čele s prezidentem PPCP Tomášem Mádlem. Přítomen bude i  člen výboru klubu a náš přední odborník na investiční filatelii David Kopřiva. Ten vysvětluje, čím je akce jedinečná:

Proč slaví Královská filatelistická společnost z Londýna své 150
narozeniny ve Stockholmu?

Podle pořadatelů proto, že nové kongresové centrum Waterfront, kde se bude akce konat, nabízí pro takovou akci nejlepší podmínky. Jedná se totiž o největší výstavu v historii společnosti, které se účastní členové z více než 40 zemí. Oslavy RPSL mimo Velkou Británii také symbolizují  světový význam, globální působnost a vliv této úctyhodné společnosti, coby součásti světového kulturního dědictví.

Stockholmia 2019 není světovou výstavou pod patronátem filatelistických
organizací FIP nebo FEP jako byla třeba naše Praga 2018, přesto poutá
pozornost celého filatelistického světa. Proč? 

Jde o exkluzivní akci svou noblesou a počtem světových unikátů vysoko nad úrovní většiny světových výstav. S královským patronátem, s rekordním  počtem skvostů z British Royal Collection. Za přítomnosti všech významných osobností světové filatelie, z řad sběratelů, expertů , aukcionářů a publicistů. Daleko se tak převýší i význam takových supershow jako je třeba Monacophil jenž pořádá Club de Monte Carlo. Nemluvě o mýtickém Bordeaux Cover, který cca 30 let nebyl nikde spatřen.

Královská filatelistická společnost z Londýna neomezuje svou členskou
základnu jen na britské ostrovy. Kdo se může stát členem?

Každý se slušnou sbírkou a s doporučením dvou členů na základě krátkého pohovoru. RPSL není elitní v úzkém slova smyslu. Má 2200 členů, z celého světa, zejména z Velké Británie a USA . Úzká skupina jsou tzv. „Fellows of RPSL“ – elita cca 200 členů, jež jsou voleni a mohou používat titul „Fellows of RPSL“, na základě přínosu a dlouhodobé práce pro Společnost.

S jakým exponáty se výstavy účastní Česká republika?

Účast je omezená na dva exponáty – Jiřího Krause „Antarktické Expedice“ a Lubora Kunce „Rakouská Polní pošta 1914-1818“.

Více o výstavě najdete zde – www.stockholmia2019.se

JJ, foto: Stockholmia, Jiří Macht

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky