VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Děčínský zámek zaplavily historické pivní lahve

Sberatel.info

19. ledna, 2018

Bohatou a bouřlivou historii pivní lahve ukazuje zámek v Děčíně. V zámecké kuchyni mají návštěvníci možnost vidět přehlídku lahví nejrůznějších tvarů, barev, materiálů a zdobení. Část expozice je věnována fenoménu stáčíren a prodeji piva v lahvích. Nejstarší kousky jsou z 80. let 19. století. Výstava potrvá do konce března.

Pivní lahve se v posledních letech staly předmětem čilého sběratelského zájmu. “Kdokoliv měl někdy v ruce starou pivní láhev, ví, že v minulosti bývaly mnohem pestřejší než dnešní unifikované výrobky,” říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Počátkem 20. století kolovaly pivní lahve v nespočetných variantách. Ty se od sebe navzájem lišily podle výrobců, kterých bylo před 1. světovou válkou mnohem více než dnes, dále podle druhu piva, které se do nich stáčelo, také podle označení či způsobu uzávěru. Řada lahví nesla například působivé reliéfní označení výrobce, například ve formě šlechtických erbů.

Pivní láhev podle Krupičkové také vypráví celou řadu příběhů. “Je dokladem někdejší rozmanitosti regionálních pivovarů, do její historie se promítají i hospodářské dějiny. Průmyslový rozvoj a nové technologie ovlivnily jak samotné vaření piva, tak i výrobu lahví či jejich uzavírání,” řekla.

V Čechách mělo zavedení pivních lahví velké zpoždění například za Anglií, neboť zdejší pivo mnohem více pěnilo a lahve se proto trhaly. Běžným postupem, jak zpomalit proces tvorby CO² v lahvích, bylo zakopat je do hlíny či písku. Zavedení také všemožně bránili majitelé výčepů, přesto se v poslední třetině 19. století tento druh obalu v českých zemích masově rozšířil. “Zejména v průmyslových oblastech, kde bylo běžné pít pivo během pracovní doby, proto vznikla živnost stáčečů, kteří zajišťovali stáčení piva ze sudů do lahví a většinou i jejich distribuci přímo k zákazníkovi,” zmínila Krupičková.

Na výstavě nechybí skutečná historická stáčírna. Na své si přijdou znalci regionálních předválečných pivovarů i milovníci moderního piva typu ale. “Pro tento druh piva existovaly speciální lahve už před sto lety,” podotýká ředitelka.

Lahve půjčili děčínskému zámku čtyři sběratelé. Protože výstava vznikla jako součást přeshraničního projektu Šlechtické poklady – sběratelské radosti v Sasku a v Čechách, najdou se mezi exponáty i zajímavé kousky zpoza hranice.

Více na http://www.zamekdecin.cz/

ČTK, foto: Zámek Děčín

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky